Δύο παράξενες ιστορίες πόνου με καρφιά
Συχνά ακούμε παράξενες ιστορίες οι οποίες δεν έχουν την εξέλιξη που θα περιμέναμε. Συχνά μάλιστα είναι τόσο παράξενες που αν δε συνοδεύονται από φωτογραφίες ή βίντεο είναι αδύνατον να τις πιστέψουμε. Δυο τέτοιες ιστορίες είναι και αυτές που ακολουθούν.
Ιστορία 1η.
Το 1995 ένας εργάτης 29 ετών, πήδηξε πάνω σε μια σανίδα και ένα καρφί μήκους περίπου 18 εκατοστών μπήκε στο παπούτσι του διαπερνώντας τη σόλα και βγαίνοντας από το επάνω μέρος του παπουτσιού όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
Ο εργάτης ένοιωσε τόσο πόνο που διακομίσθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, όπου χρειάστηκε να του χορηγήσουν οπιοειδή για να μπορέσουν να του βγάλουν το παπούτσι, διότι κάθε προσπάθεια μετακίνησης του καρφιού οδηγούσε σε εντονότερο πόνο και απελπισία. Για την ιστορία, του χορηγήθηκαν Midazolam (που χρησιμοποιείται ως κατασταλτικό – αναισθητικό) και Fentanyl (που είναι ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό).
Όταν κατάφεραν να τον ηρεμήσουν και να αφαιρέσουν το παπούτσι είδαν ότι το καρφί είχε τρυπήσει τη σόλα και είχε περάσει ανάμεσα στα δάκτυλα του ποδιού ΧΩΡΙΣ να προκαλέσει τραυματισμό !
Ιστορία 2η
Ένα άρθρο στην εφημερίδα USA Today, ανέφερε την περίπτωση ενός άλλου εργάτη ο οποίος εργαζόμενος σε κάποιο εργοτάξιο, αυτοπυροβολήθηκε με ένα πιστόλι που καρφώνει καρφιά χωρίς να δώσει σημασία στο γεγονός. Μάλιστα, 6 μέρες μετά το συμβάν ένοιωσε ένα πονόδοντο και πήγε στον οδοντίατρο.
Εκεί έγινε μια ακτινογραφία, η οποία φαίνεται στην πιο πάνω φωτογραφία και η οποία έδειξε ότι είχε ένα καρφί μήκος περίπου 16 εκατοστών σφηνωμένο στο κρανίο του, χωρίς σαν έχει κανενός είδους πόνο όλες αυτές τις ημέρες.
Τι μαθαίνουμε από αυτά τα γεγονότα;
- Βλάβη ή τραυματισμός σε κάποιους ιστούς δεν είναι πάντα συνώνυμη με πόνο.
- Ο πόνος είναι ένα σύστημα συναγερμού του σώματος που μας κινητοποιεί να κάνουμε κάτι, κάποια δράση ώστε να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς γίνεται. Όμως ο πόνος είναι αποτέλεσμα της «υπόθεσης» που κάνει ο εγκέφαλος βασιζόμενος σε κάποια γεγονότα στα οποία όταν δώσει μεγάλη σημασία προκαλεί έντονο πόνο. Παράδειγμα το οπτικό και μόνο ερέθισμα του να δει κανείς ένα καρφί να έχει διαπεράσει το παπούτσι του. Δεν είναι ακριβές «εργαλείο» μέτρησης της έκτασης μιας βλάβης σε κάποιους ιστούς.
- Παράγοντες που αφορούν το περιβάλλον που κάτι συνέβη (εργοτάξιο, καρφί που διαπέρασε το παπούτσι), την αντίληψη του καθενός για τα γεγονότα (παρότι το καρφί που ήταν στο κρανίο δεν έδωσε προσοχή ο άλλος εργάτης), τη συναισθηματική κατάσταση ( αίσθηση μεγάλης βλάβης που χρειάστηκαν ισχυρά φάρμακα για να βγει το παπούτσι στην πρώτη περίπτωση) επηρεάζουν την ένταση του πόνου.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει κανείς μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στον πόνο του από αυτό που νομίζει ανάλογα με τις αντιλήψεις , τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις του πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάζει την ένταση του πόνου που νοιώθει είτε αυξάνοντάς την, είτε το αντίθετο.
- Σε περιπτώσεις χρονίου πόνου, κάθε είδους θεραπεία που τον αντιμετωπίζει σα φλεγμονή, σαν «κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου» με κλασσικά αναλγητικά ή αντιφλεγμονώδη είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
- Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνου χρειάζεται πολύ διαφορετική προσέγγιση που περιλαμβάνει πολύπλευρη αντιμετώπιση τόσο φυσικοθεραπευτικά όσο και σε επίπεδο ψυχολογικής θωράκισης με γνωσιακή θεραπεία κλπ.
Η πιο σημαντική όμως συμβουλή είναι : μην κοιτάτε προς το πιστόλι που πετάει καρφιά !
Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με πόνο που σας απασχολεί καλέστε στο 2107784822 για να κλείσετε ραντεβού ή συμπληρώστε το PROSOMATIC PHYSIO για να πάρετε τις απαντήσεις που χρειάζεστε.
Παραπομπές:
- Trauma and Pain: A Fragile Link. Johnson, J Trauma Treat 2017, 6:2 DOI: 10.4172/2167-1222.1000378
- http://kalfried.com.au/wordpress/?p=15