Θεραπευτική Άσκηση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η επιστροφή στην κανονική καθημερινότητα μετά από ένα χειρουργείο, ένα ατύχημα, ένα κάταγμα, εξάρθρημα, μια κρίση οσφυαλγίας, ισχιαλγίας, ένα πόνο στον αυχένα ή οποιαδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας είναι ένα μεγάλο στοίχημα.

Όλες αυτές οι καταστάσεις ακόμη και αν ο πόνος έχει φύγει αφήνουν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που είναι η έλλειψη δύναμης, αντοχής, οι μυϊκές ατροφίες και η γενική μείωση της φυσικής κατάστασης του πάσχοντος ανθρώπου.

Η ανάγκη της σταδιακής επιστροφής στις επαγγελματικές, οικογενειακές, αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες απαιτεί ένα πρόγραμμα εκγύμνασης πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο.

Η θεραπευτική άσκηση εξασφαλίζει τη μετάβαση από τη φάση της ανικανότητας λόγω του προβλήματος υγείας, στη φάση της ένταξης στη φυσιολογική ζωή. Είναι το ενδιάμεσο στάδιο από το οποίο πρέπει να περάσουν όλοι οι άνθρωποι με κάποιο πρόβλημα υγείας είτε έχουν υποστεί χειρουργείο είτε όχι, με στόχο να κατακτήσουν το 100% των ικανοτήτων που είχαν πριν το συμβάν της υγείας τους και των στόχων που θέτουν στον εαυτό τους.

Είναι η γέφυρα μεταξύ της παθολογίας και της υγείας και γι αυτό η γέφυρα αυτή πρέπει να εξασφαλίζει ασφαλή και σίγουρη μετάβαση χωρίς τον κίνδυνο του επανατραυματισμού ή της επιδείνωσης της υγείας του ανθρώπου.

Τί είναι η θεραπευτική άσκηση και σε τι διαφέρει από την απλή προπόνηση / εκγύμναση

Θεραπευτική άσκηση είναι η προπόνηση με διάφορα μέσα όπως βάρη, αντιστάσεις με λάστιχα, ασκήσεις την ξηρά ή το νερό, υπο τη συνεχή επίβλεψη εξειδικευμένου επαγγελματία.
Το πρόγραμμα εκγύμνασης καθορίζεται με εξατομικευμένο τρόπο και πάντα με βάση τους περιορισμούς που τυχόν υπάρχουν όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Βασικές διαφορές ανάμεσα στη θεραπευτική άσκηση από αυτή που γίνεται σε χώρους μαζικής άθλησης

  • Απευθύνεται σε άτομα που έχουν κάποιο ιστορικό με κάποιο πρόβλημα υγείας όπως οσφυαλγία, πόνο στον αυχένα (αυχενικό σύνδρομο), παγωμένο ώμο, ατύχημα (κάταγμα, εξάρθρημα, διάστρεμμα) , χειρουργική επέμβαση (αρθροπλαστική ισχίου, αρθροπλαστική γόνατος, επέμβαση μηνίσκου, επέμβαση προσθίου χιαστού, αρθροσκόπηση ώμου κλπ), συστηματική νόσο (ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα κλπ).
  • Λόγω της προϋπάρχουσας παθολογίας που συχνά συνυπάρχει με έντονο φόβο για την κίνηση η άσκηση πρέπει να είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω του πόνου ή των πιθανών οδηγιών του γιατρού για μερική φόρτιση του πάσχοντος μέλους.
  • Πριν την έναρξη της άσκησης υπάρχει -και είναι απαραίτητη- η επικοινωνία φυσικοθεραπευτή και γιατρού ώστε να καθοριστούν τα όρια ασφάλειας μέσα στα οποία η άσκηση μπορεί να οργανωθεί.
  • Πρέπει ο φυσικοθεραπευτής να έχει την ικανότητα της κλινικής εξέτασης ώστε να εντοπίσει πιθανά προβλήματα τόσο στη δύναμη κάποιων μυών , όσο και στην κίνηση κάποιων αρθρώσεων, για να βρει τις κατάλληλες ασκήσεις που μπορεί να εκτελέσει ο ασκούμενος και τον κατάλληλο βαθμό δυσκολίας ώστε η άσκηση να έχει ένα βαθμό δυσκολίας για να βελτιώνει τη δύναμη και την αντοχή του ασθενή – ασκούμενου, αλλά από την άλλη να είναι απολύτως ασφαλής γι’ αυτόν.
  • Ο φυσικοθεραπευτής έχει συνεχώς υπο την επίβλεψή του τον ασθενή – ασκούμενο συνεπώς δεν τον αφήνει μόνο του να κάνει τις ασκήσεις όπως θέλει, αλλά διορθώνει την τεχνική του όπου χρειάζεται και εάν υπάρξει κάποια ενόχληση παρεμβαίνει αμέσως για τροποποιήσει την άσκηση ώστε να μην τραυματιστεί ο ασθενής – ασκούμενος αλλά και να μη σταματήσει την εκγύμνασή του. Παρέχεται έτσι η μέγιστη ασφάλεια.

Ποιος εξοπλισμός χρησιμοποιείται στη θεραπευτική άσκηση

RAK ή κλωβός άσκησης

Το RAK (κλωβός άσκησης) είναι ένα πολύ χρήσιμο εξάρτημα του γυμναστηρίου το οποίο χρησιμοποιείται σε πληθώρα ασκήσεων.

Ενδεικτικά, χρησιμοποιείται για να στηρίζουμε λάστιχα πάνω του, να ακουμπάμε τη μπαρα με τα βάρη, να κάνουμε μονόζυγο, και γενικά να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα ασκήσεων για όλο το σώμα.

θεραπευτική άσκηση: RAK - κλωβός άσκησης

Total Gym

Από τα πιο χρήσιμα όργανα άσκησης διότι χρησιμοποιείται το βάρος του σώματος και μπορεί να κάνει κάποιος ασκήσεις με αντίσταση πολύ χαμηλής έντασης άρα ενδείκνυται για ασθενείς με πόνο που δε μπορούν να κάνουν ασκήσεις σε όρθια θέση ή με βάρη, για άτομα μετά από ένα χειρουργείο που πρέπει να βάλουν λίγο φορτίο στα πόδια τους, για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με παθήσεις όπως οστεοαρθρίτιδα ακόμη και προχωρημένη. και άλλες αθλητικές κακώσεις

Θεραπευτική άσκηση: Total Gym

Το Total Gym είναι ένα όργανο που εξασφαλίζει τη μετάβαση από τη μερική φόρτιση όπως λέμε, δηλαδή την άσκηση με λίγο φορτίο, στην πλήρη φόρτιση. Χρησιμοποιείται σε επεμβάσεις όπως αφαίρεση μηνίσκου, ρήξη προσθίου και οπισθίου χιαστού, ρήξη Αχιλλείου τένοντα, τενοντοπάθειες Αχιλλείου, Αρθροσκόπιθη γόνατος, ισχίου , αρθροπλαστική ισχίου, οστεοαρθρίτδα γόνατος, αρθροπλαστική γόνατος, εξάρθρημα ώμου, τενοντίτιδα ώμου, αρθροσκόπηση ώμου, αρθροπλαστική ώμου, αυχενικό σύνδρομο και οσφυαλγία ή ισχιαλγία και θλάσεις ισχιοκνημιαίων και άλλες αθλητικές κακώσεις

Σκαμνιά άσκησης (πλυμετρικά κουτιά, Plyo box)

Χρησιμοποιούνται για να κάθεται πάνω ο ασκούμενος και να κάνει ασκήσεις με τα λάστιχα, με βάρη, να στηρίζει τα πόδια του και να κάνει ασκήσεις για θλάσεις, για εκπαίδευση και βελτίωση αλμάτων κλπ.

Θεραπευτική άσκηση: Σκαμνιά εκγύμνασης

Τραμπολίνο, ασταθής ημισφαιρική βάση, στήριγμα για άσκηση κοιλιακών

Το τραμπολίνο και η ασταθής ημισφαιρική βάση χρησιμοποιούνται για βελτίωση της ισορροπίας και της ταχύτητας αντίδρασης των μυών μετά από τραυματισμούς και επεμβάσεις στα κάτω άκρα όπως διαστρέμματα, θλάσεις μυών, χειρουργεία προσθίου χιαστού, μηνίσκου, οπισθίου χιαστού, πλαγίων συνδέσμων, αρθροπλαστικές ισχίων και γονάτων, τενοντίτιδες, όπως στον Αχίλλειο, αθλητικές κακώσεις , τροχαντερίτιδες κλπ.
Το όργανο άσκησης των κοιλιακών χρησιμοποιείται για την απομόνωση και εκγύμναση των κοιλιακών μυών με στόχο να μην καταπονείται ο αυχένας και η άσκηση να είναι στοχευμένη στους κοιλιακούς

Τραμπολίνο, ασταθής ημισφαιρική βάση, στήριγμα για άσκηση κοιλιακών

Λάστιχα αντίστασης

Χρησιμοποιούνται με άπειρους συνδυασμούς ανάλογα με το χρώμα που υποδεικνύει άλλη σκληρότητα- αντίσταση, το μήκος που επίσης τροποποιεί την αντίσταση και τη γωνία που τοποθετούνται. Είναι ένας πολύ ευέλικτος τρόπος άσκησης αρκεί να ξέρει κάποιος τις ιδιαιτερότητες που έχουν, διότι η αντίστασή τους αυξάνεται απότομα όσο τα τεντώνουμε.

Εάν κάποιος χρησιμοποιεί λάστιχα μικρού μήκους τότε η αντίσταση ξεκινά πολύ γρήγορα όταν κάνουμε μια κίνηση και αν και το λάστιχο είναι σκληρό, υπάρχει κίνδυνος πόνου ή και τραυματισμού ειδικά εάν κάποιος έχει ήδη πόνους, έχει χειρουργηθεί πρόσφατα, έχει πρόβλημα σε κάποιο νεύρο με αποτέλεσμα αδυναμία των μυών, και γενικά εάν κάποιος δεν είναι σε κάποιο αποδεκτό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Γι’ αυτό προτιμούμε λάστιχα μεγάλου μήκους και σχετικά χαμηλής σκληρότητας στο ξεκίνημα ενός προγράμματος αποκατάστασης

Λάστιχα αντίστασης

Ασκήσεις Mc Gill

Το χαρακτηριστικό των ασκήσεων Mc Gill είναι η ταυτόχρονη σύσπαση (σφίξιμο) των μυών της κοιλιάς και της ράχης.

Η φιλοσοφία της εκγύμνασης αυτής στηρίζεται στο ότι ένα γερός «πυρήνας» δηλαδή το σύνολο των μυών που βρίσκονται γύρω από τη μέση (οσφυϊκή περιοχή), πρέπει να είναι αρκετά εκπαιδευμένοι ώστε να διατηρούν «σταθερό» και ελεγχόμενο το σώμα όταν χρειάζεται να κάνουμε κινήσεις με τα άκρα.

Είναι μια μέθοδος άσκησης πολύ χρήσιμη σε άτομα που αισθάνονται ότι το σώμα τους δεν τους στηρίζει επαρκώς, ότι έχουν μειωμένη δύναμη στους μύες της κοιλιάς και της ράχης και περιγράφουν ότι νοιώθουν τη μέση του «κομμένη στη μέση» , δεν έχουν δύναμη να σηκωθούν όταν σκύβουν, δε μπορούν να εκτελέσουν κάποιες πιο απαιτητικές ασκήσεις που χρειάζεται ενεργοποίηση πολλών μυϊκών ομάδων μαζί.

Ενδεικτικά ακολουθούν μερικά παραδείγματα ασκήσεων Mc Gill:

Τί πρέπει να προσέξετε

Πολύ συχνά αφού επισκεφθεί κάποιος το γιατρό του, θα ακολουθήσει μια αγωγή με φάρμακα ή και φυσικοθεραπεία που σε πολλές περιπτώσεις θα οδηγήσει σε ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτών.
Μια οδηγία που ακούμε να λέγεται πολύ συχνά σε άτομα που υποφέρουν είναι να κάνουν μπάνια στη θάλασσα ειδικά το καλοκαίρι, ή να γραφτούν σε ένα γυμναστήριο. Ακόμη χειρότερα κάποιοι προτείνουν σε ανθρώπους που υποφέρουν να δουν απλά κάποιες ασκήσεις στο ίντερνετ και να τις κάνουν στο σπίτι τους.

Ας δούμε λίγο κάποιες πολύ βασικές λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ώστε να μην παραπληροφορείται:

1. Μπάνια στη θάλασσα.

Η θάλασσα και γενικά το νερό είναι πολύ καλός τρόπος να γυμναστεί κανείς υπο συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εάν κάποιος έχει υποστεί ένα χειρουργείο και δεν επιτρέπεται να βάλει όλο το βάρος του σώματός του στο πόδι του, η άσκηση στο νερό είναι πολύ χρήσιμη διότι είναι το μεταβατικό στάδιο μέσω του οποίου θα επιστρέψει στις φυσιολογικές του δραστηριότητες.
Αν κάποιος δε μπορεί να ασκηθεί κανονικά λόγω μια επέμβασης, ενός κατάγματος ή οποιουδήποτε άλλου λόγου υγείας, η άσκηση στο νερό μπορεί να τον βοηθήσει να διατηρήσει την αερόβια ικανότητά του και τη φυσική του κατάσταση.
Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι επειδή ο άνθρωπος δεν είναι ψάρι, η άσκηση στο νερό είναι μια κατάσταση «ανάγκης» , μια μεταβατική κατάσταση, όταν δε μπορεί να κάνει άσκηση στην ξηρά για λόγους υγείας. Η πραγματική αποκατάσταση γίνεται πάντα στην ξηρά, με ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις για το γυμναστήριο, το γήπεδο, ή το σπίτι.

2. Γράψου σε ένα γυμναστήριο

Είναι μια οδηγία που ακούμε πολύ συχνά από γιατρούς προς ασθενείς. Εδώ υπάρχει μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν. Τα γυμναστήρια εξυπηρετούν αυτό που λέμε «μέσος υγιής άνθρωπος», δηλαδή άτομα τα οποία δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας ή σύμπτωμα.

Το πρόγραμμα άσκησης που δίνεται είναι με βάση κάποια χαρακτηριστικά του ασκούμενου όπως ηλικία, σωματότυπος, προηγούμενη σχέση με την άσκηση κλπ. Αυτό που συμβαίνει ειδικά σε χώρους μαζικής άθλησης, είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχει ο ασκούμενος κάποιον προπονητή δίπλα του συνεχώς που να τον διορθώνει και να τον κατευθύνει στον σωστό τρόπο εκτέλεσης των ασκήσεων. Κατά συνέπεια η σωστή τεχνική που είναι απαραίτητη, επαφίεται στην εμπειρία του ασκούμενου και εξαρτάται από το πόσο κόσμο έχει το γυμναστήριο, την εκπαίδευση του προσωπικού κλπ.
Επίσης συχνά, το πρόγραμμα που δίνεται δεν τροποποιείται με εξατομικευμένο τρόπο ειδικά όταν ο ασκούμενος έχει περάσει από κάποιο πρόβλημα υγείας και πρέπει να επιστρέψει στην αθλητική δραστηριότητα.

3. Ο προπονητής internet – youtube

Εδώ το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλοι διότι όχι μόνο δεν υπάρχει επίβλεψη του ασκούμενου από κάποιον προπονητή, αλλά και γιατί ο ασκούμενος δεν ξέρει με τί κριτήριο να επιλέξει τις ασκήσεις.

Ενδεχομένως οι ασκήσεις να μη βοηθούν στη συγκεκριμένη ενδυνάμωση που απαιτείται ή ακόμα και να είναι ακατάλληλες και να προκαλέσουν επιδείνωση ή τραυματισμό. Ο ασκούμενος έχει κάποιον να τον διορθώνει όταν τις κάνει, να τροποποιεί το πρόγραμμα εάν κάτι δεν πάει καλά είτε επειδή μια άσκηση είναι δύσκολη, είτε επειδή ο ασκούμενος πονάει, είτε λόγω συνδυασμού παραγόντων που μπορεί να κάνουν την προπόνηση επικίνδυνη.

Θεραπευτική άσκηση στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Manual Physiotherapy

Το Manual Physiotherapy είναι ένα Κέντρο Φυσικοθεραπείας, που ιδρύθηκε το 1999 από τον Κωνσταντίνο Σακελλαρίου Φυσικοθεραπευτή. Ένας χώρος στελεχωμένος από μία ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων και εξοπλισμένος με σύγχρονες υποδομές φυσικοθεραπείας και θεραπευτικής άσκησης, ώστε να μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά όλο το φάσμα των υπηρεσιών αποκατάσταστασης μυοσκελετικών παθήσεων. Ο Κώστας Σακελλαρίου έχει 31 έτη πείρας στη φυσικοθεραπεία και 19 συνεχή χρόνια διδασκαλίας σε διεθνώς αναγνωρισμένα μετεκπαιδευτικά προγράμματα εξειδίκευσης στο Manual Therapy.

Στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Manual Physiotherapy μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά -είτε προληπτικά, είτε θεραπευτικά. Μοιραζόμαστε όλοι το ίδιο όραμα για την πλήρη αποκατάσταση των ασθενών μας και την επιστροφή τους σύντομα και με ασφάλεια στις δραστηριότητες που έκαναν πριν την εμφάνιση του προβλήματός τους.

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε; Ενημερωθείτε!

Κάντε το πρώτο σας βήμα προς την επίλυση του ζητήματος που σας απασχολεί προς την ανάκτηση της σωματικής σας υγείας και λειτουργικότητας.

Καλέστε μας στα 210.77.84.822 (Ζωγράφου) και 216.0035521 (Γλυφάδα) για να σας ενημερωσουμε πώς μπορεί το Manual PhysioTherapy να σας βοηθήσει ή κλείστε ραντεβού συμπληρώνοντας τη φόρμα ραντεβού!