Μυικές θλάσεις

Μυϊκές θλάσεις κατά την άθληση / άσκηση

Οι μυϊκές θλάσεις είναι πολύ  συχνοί τραυματισμοί σε αθλητές που φτάνουν το 55% των οξέων αθλητικών τραυματισμών. Βέβαια πολύ συχνά μυϊκές θλάσεις παθαίνουν και άτομα τα οποία γυμνάζονται για τη βελτίωση της υγείας τους, ή απλά για χόμπι . Οι τραυματισμοί αυτοί αφορούν διάφορα αθλήματα όπως το γνωστό crossfit, η γιόγκα, και γενικά κάθε άθλημα το οποίο μπορεί να έχει κινήσεις στις οποίες διατείνονται κάποιες μυϊκές ομάδες.

Μυϊκές θλάσεις κατά την καθημερινή δραστηριότητα

Συνεπώς οι μυϊκές θλάσεις δεν είναι τραυματισμοί των επαγγελματιών, αλλά και του μέσου καθημερινού ανθρώπου και μάλιστα συχνά ο μηχανισμός του τραυματισμού μπορεί να μη σχετίζεται καν με αθλητική δραστηριότητα. Για παράδειγμα ένα γλίστρημα στο υγρό πάτωμα του σπιτιού ή τη μπανιέρα μπορεί να οδηγήσει σε θλάση των προσαγωγών μυών στο πόδι. Με παρόμοιο τρόπο μια προσπάθεια να προλάβει κανείς το λεωφορείο μπορεί να προκαλέσει θλάση στη γάμπα.

Οι μύες που τραυματίζονται πιο συχνά είναι οι οπίσθιοι μηριαίοι, ο ορθός μηριαίος (ένας από τους μύες του τετρακεφάλου) και το εσωτερικό τμήμα του Γαστροκνημίου (θλάση γάμπας ή κοινώς τράβηγμα της γάμπας).

Οι τραυματισμοί αυτοί μπορεί να κρατήσουν τον ασθενή εκτός δραστηριοτήτων για μεγάλο διάστημα εάν είναι εκτεταμένοι ή εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Συχνά η πίεση των υποχρεώσεων του αθλήματος, της ομάδας αλλά και η επιπόλαια εκτίμηση και η  ελλιπής αποκατάσταση οδηγούν  σε φαύλο κύκλο επανατραυματισμών που συχνά καταλήγει  σε πλήρη διακοπή κάθε αθλητικής δραστηριότητας.

Εάν ο ασθενής δε λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τη σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να προκληθεί ακόμη σοβαρότατη ρήξη μυϊκών ινών ή και όλου του μυ σε κάποιες περιπτώσεις. Η σοβαρότερη επιπλοκή είναι να εξελιχθεί το πρόβλημα και από μια μυϊκή θλάση να γίνει ένα χρόνιο πρόβλημα με τεράστιο αντίκτυπο όχι  μόνο στην υγεία του τραυματισμένου μυ, αλλά και στη συνολική σωματική και ψυχική υγεία του ασθενή.

θλαση οπισθιων μηριαιων hamstrings injury

Διάγνωση μυϊκής θλάσης

Η διάγνωση για τις μυϊκές θλάσεις γίνεται σε μεγάλο βαθμό και με αρκετή ακρίβεια κλινικά, εξετάζοντας δηλαδή τον παθόντα , αλλά και με απεικονιστικές μεθόδους όπως υπερηχογραφία  ή μαγνητική τομογραφία. Στο Manualphysiotherapy ξεκινάμε με λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση 10 σημείων ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια η περιοχή της βλάβης.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν το πώς φαίνονται οι θλάσεις στις διάφορες απεικονιστικές εξετάσεις.

Υπερηχογράφημα που δείχνει θλάση πρώτου βαθμού στο Δικέφαλο μηριαίο. Τα βελάκια δείχνουν τις περιοχές που έχει οίδημα ο μυς ενώ τα 2 τρίγωνα σχήματα σημείο μικρής ρήξης.  Ο αστερίσκος δείχνει τον υγιή μυ.

υπερηχογραφημα θλάσης οπισθιων μηριαιων

Η επόμενη φωτογραφία δείχνει βλάβη δευτέρου βαθμού στον Ημιτενοντώδη μυ στην οποία ο ασθενής είχε διάχυτο πόνο στο πόδι. Τα  βέλη δείχνουν τη ρήξη των μυϊκών ινών και τα τρίγωνα το αιμάτωμα, ενώ ο αστερίσκος το ισχιακό νεύρο.

υπερηχος θλάσης μυων μηρου

Η εικόνα που ακολουθει απεικονίζει  μαγνητική τομογραφία που δείχνει πλήρη αποκόλληση της έκφυσης των τενόντων των οπισθίων μηριαίων μυών  (δηλαδή του σημείου από το οποίο ξεκινούν οι τένοντες πάνω στη λεκάνη)  που είναι βλάβη 3ου βαθμού. Ο αστερίσκος δείχνει την περιοχή που υπάρχει αιμάτωμα.

υπερηχο μυικης θλασης με αιματωμα

Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε μια μαγνητική τομογραφία σε βλάβη του μήκους του ημιμεμβρανώδη μυ, με εστιακή μερική ρήξη μυϊκών ινών. Φαίνεται ξεκάθαρα η περιοχή της βλάβης που οριοθετείται από τα βελάκια .

μυικη θλαση με αιματωμα στον υπερηχο

Συχνές ερωτήσεις για τις μυϊκές θλάσεις

Μετά από ένα μυϊκό τραυματισμό προκύπτουν μερικές πολύ βασικές ερωτήσεις:

  • Πόσος είναι ο χρόνος αποκατάστασης μετά από μία θλάση;
  • Πόσο γρήγορα θα επανέλθει ο αθλούμενος στην αθλητική του δραστηριότητα ή ο μη αθλούμενος στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από μία μυϊκή θλάση;
  • Θα αποκατασταθεί πλήρως ο τραυματισμός;
  • Ποιες οι πιθανότητες επανατραυματισμού;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά δεν είναι πάντα εύκολη, διότι εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως το πόσο εκτεταμένος είναι ο τραυματισμός, το είδος της βλάβης, το πόσο σωστά έγινε η εξέταση και η κατηγοριοποίηση της βλάβης,

εάν έμεινε ακινητοποιημένο το μέλος και για πόσο διάστημα, εάν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την επούλωση και αποκατάσταση (ζάχαρο, λήψη φαρμάκων για άλλα νοσήματα κλπ) , το πόσο συμμορφώνεται ο ασθενής στο πρόγραμμα αποκατάστασης και εάν αυτό το πρόγραμμα είναι σωστά σχεδιασμένο.

Τα καλά νέα είναι ότι οι μύες είναι δομές του σώματος που έχουν πλούσια αιμάτωση και όταν  υπάρχει πλούσια αιμάτωση  η επούλωση μπορεί να γίνει με τις καλύτερες συνθήκες, όταν το πρόγραμμα αποκατάστασης για τις μυίκές θλάσεις είναι σωστά σχεδιασμένο.

Κατηγοριοποίηση της βλάβης

Κάποιες θλάσεις συμβαίνουν μετά από  άμεσο τραυματισμό όπου σχηματίζεται ο γνωστός μώλωπας (αιμάτωμα). Μπορεί να έχει μεγάλη ή μικρή έκταση και ο πόνος συνήθως είναι έντονος εάν και το κτύπημα ήταν εκτεταμένο. Σε περιπτώσεις όπου ο τραυματισμός προκλήθηκε από κοφτερή επιφάνεια συνυπάρχει πληγή.

Άλλο είδος τραυματισμού είναι ο έμμεσος , που είναι τα γνωστά «τραβήγματα» που μας λένε οι διάφοροι ασθενείς. Αυτού του είδους οι βλάβες κατηγοριοποιούνται σε μη δομικές και δομικές. Στους μη δομικούς τραυματισμούς δεν υπάρχει εμφανής ανατομική βλάβη στις μυϊκές ίνες. Η άλλη κατηγορία είναι οι δομικές βλάβες όπου υπάρχει ρήξη μυϊκών ινών. Η ρήξη αυτή μπορεί να είναι μεγάλης ή μικρής έκτασης. (λεπτομέρειες εδώ λινκ)

Θεραπεία μυϊκών θλάσεων

Στην οξεία φάση των μυϊκών θλάσεων συνίσταται αποφυγή κινήσεων και πρόκλησης πόνου. Αυτό αποτελεί  πολύ σημαντική οδηγία και πρέπει να ακολουθείται σε όλη την πορεία αποκατάστασης, ειδικά στα αρχικά στάδια. Η φάση αυτή διαρκεί περίπου 4-7 ημέρες ανάλογα με το πόσο εκτεταμένη είναι η βλάβη. Στο στάδιο αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν δροσερές κομπρέσες και να είναι το τραυματισμένο μέλος σε θέση ψηλότερα από το σώμα, όταν αυτό είναι δυνατόν (ανάρροπη θέση). Η χρήση πάγου, αν και πολύ της μόδας, δεν είναι απαραίτητη μια και μπορεί να αυξήσει την ένταση του πόνου  ή να οδηγήσει σε παρενέργειες από αλόγιστη χρήση που μπορεί να φθάσουν και στο έγκαυμα!

Η θεραπεία για τις μυϊκές θλάσεις μπορεί να περιλαμβάνει στην αρχή κάποια μέσα ηλεκτροθεραπείας, όπως οι στοχευμένες ραδιοσυχνότητες (Tecar) ή παυσίπονα ρεύματα  για ανακούφιση από τον πόνο. Στη συνέχεια το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει ασκήσεις που έχουν σκοπό να δυναμώσουν τις τραυματισμένες δομές.

Αυτή είναι η φάση της λειτουργικής αποκατάστασης. Οι ασκήσεις είναι γενικές αλλά και ειδικά προσαρμοσμένες στο άθλημα ή το χόμπι του ασθενούς. Πρέπει να έχουν προοδευτική αύξηση  του βαθμού δυσκολίας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν βάρη, λάστιχα αντίστασης, όργανα εκγύμνασης ,όπως το total gym  και συνδυασμοί ασκήσεων. Όσο η επούλωση, η δύναμη και η αντοχή προοδεύουν, μπορούν να γίνονται ασκήσεις με υψηλό βαθμό δυσκολίας, όπως για παράδειγμα τα nordics στις κακώσεις των ισχιοκνημιαίων μυών.

Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ο ασθενής πατερίτσες, ζώνη ή να κρεμάσει το μέλος ανάλογα με το πού είναι η βλάβη. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί παυσίπονη φαρμακευτική αγωγή. Τα αντιφλεγμονώδη ίσως απαιτηθούν για να μετριάσουν μια ανεξέλεγκτη φλεγμονή, αλλά ο στόχος δεν είναι να σταματήσει η φλεγμονή  διότι αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία που είναι αναγκαία  για να γίνει σωστή επούλωση.

Εξειδικεύμενα προγράμματα εκγύμνασης: Θεραπευτική Άσκηση - Clinical Pilates

Θεραπευτική άσκηση

Η θεραπευτική άσκηση αποτελεί μέρος του προγράμματος φυσικοθεραπείας – αποκατάστασης και εξασφαλίζει τη μετάβαση από τη φάση της ανικανότητας λόγω του προβλήματος υγείας, στη φάση της ένταξης στη φυσιολογική ζωή.

Η θεραπευτική άσκηση απευθύνεται σε άτομα που έχουν ιστορικό με κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα υγείας, σε άτομα που χρειάζονται αποκατάσταση μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση καθώς και σε άτομα που πάσχουν από κάποια συστηματική νόσο. Είναι το ενδιάμεσο στάδιο από το οποίο πρέπει να περάσουν οι ασθενείς με στόχο να κατακτήσουν το 100% των ικανοτήτων που είχαν πριν το συμβάν της υγείας τους και των στόχων που θέτουν στον εαυτό τους και συνεισφέρει:

  • στην ενίσχυση της μυικής δύναμης
  • στην αντιμετώπιση μυικών ατροφιών
  • στην ενίσχυση της αντοχής
  • στη γενικότερη βελτίωση της φυσικής κατάστασης έως την επαναφορά της στο 100% των δυνατοτήτων της

Περιλαμβάνει ασκήσεις με διάφορα μέσα όπως βάρη, αντιστάσεις με λάστιχα, ασκήσεις στην ξηρά ή το νερό, υπό τη συνεχή επίβλεψη εξειδικευμένου επαγγελματία.

Για τις ασκήσεις χρησιμοποιείται επίσης εξειδικευμένος εξοπλισμός (όργανα) όπως το RAK (κλωβός άσκησης), το Total Gym, τα Plyo Boxes, το τραμπολίνο και η ασταθής ημισφαιρική βάση.

Δείτε εδώ αναλυτικά πληροφορίες για τη θεραπευτική άσκηση και τις παθήσεις στις οποίες μπορεί να βοηθήσει.

Clinical Pilates

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος φυσικοθεραπείας, εάν θέλετε να ασκηθείτε αποτελεσματικά, ευχάριστα και με ασφάλεια μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας την άσκηση Clinical Pilates.

Το Clinical Pilates είναι η εξέλιξη της μεθόδου Pilates, η οποία λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες που έχουν ασθενείς με μυοσκελετικά ή άλλα προβλήματα προσαρμόζει τα προγράμματα εκγύμνασης με βάση τις ανάγκες και τυχόν περιορισμούς και συνεισφέρει:

  • στη βελτίωση της αντίληψης του σώματος (body awareness)
  • στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και ευλυγισίας
  • στην πρόληψη τραυματισμών
  • στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας
  • στη βελτίωση της ισορροπίας
  • στην αντιμετώπιση περιστατικών που σχετίζονται με άγχος, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, ευερέθιστο έντερο, αυπνίες, ινομυαλγία.

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ή αντιμετώπισαν κάποια πάθηση ή τραυματισμό που προκαλεί πόνο και δυσκολία στην κίνηση συχνά χάνουν τη φυσική τους κατάσταση. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που περιλαμβάνει πόνο, στρες, μείωση φυσικής δραστηριότητας, επιδείνωση της φυσικής τους κατάστασης και αυξημένη νοσηρότητα. Το Clinical Pilates μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά, με ασφάλεια και διάρκεια να σπάσει ο φαύλος κύκλος αυτός και να συνεισφέρει σημαντικά σε μια φυσιολογική και δραστήρια καθημερινότητα.

Δείτε εδώ αναλυτικά πληροφορίες για το Clinical Pilates και τις παθήσεις στις οποίες μπορεί να βοηθήσει.

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε στο Manualphysiotherapy στην αντιμετώπιση των μυϊκών θλάσεων

Η ομάδα μας με περισσότερο από 20 χρόνια εμπειρίας θα βοηθήσει στην ταχύτερη αποκατάσταση από τις μυϊκές θλάσεις με το κατάλληλο πρόγραμμα θεραπείας. Παράλληλα θα μάθετε έξυπνες συμβουλές για πρόληψη και αποφυγή επανατραυματισμών.  Επίσης είμαστε εδώ για σας υποστηρίξουμε τηλεφωνικά εάν χρειαστείτε τροποποίηση του προπονητικού σας προγράμματος και σε έκτακτες περιπτώσεις.

Εάν έχετε κάποιον τραυματισμό σε κάποιον μυ και θέλετε να τον αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο συμπληρώστε τώρα το PROSOMATIC PHYSIO ή καλέστε στα 210.77.84.822 (Ζωγράφου) και 216.00.35.521 (Γλυφάδα) και κλείστε ένα ραντεβού για εξέταση και προγραμματισμό θεραπείας

210 77 84 822 (Αβύδου 15, Ζωγράφου) χάρτης

Το Manual Physiotherapy Ζωγράφου είναι ένας χώρος στελεχωμένος από μία ομάδα διαφόρων φυσικοθεραπευτών με εξειδίκευση στη μυοσκελετική φυσικοθεραπεία (Manual Therapy).

Είναι εξοπλισμένος τόσο με φυσικά μέσα όπως TECAR, ηλεκτροθεραπεία, συσκευή εκγύμνασης με περιορισμο της αιματικης ροής (Blood Flow Restrictions), όσο και με ειδικό εξοπλισμό θεραπευτικής άσκησης: συσκευές ειδικά σχεδιασμένες για αποκαστασης, όπως της Norsk για ασκήσεις πλάτης που δεν καταπονούν τον αυχένα, Total gym gravity system, που εξασφαλίζει γρήγορη αποκατάσταση με ασφάλεια χωρίς παρενέργειες, συστήματα ιδιοδεκτικότητας και εκπαίδευσης ισορροπίας. Επίσης, παρέχονται υπηρεσίες βιοϊατρικου βελονισμού για μια ευρεία γκάμα μυοσκελετικών παθήσεων.

Παρεχόμενες υπηρεσίες στο Manual Physiotherapy Ζωγράφου:

  • Φυσικοθεραπεία
  • Manual Therapy
  • Βιοϊατρικός βελονισμός
  • Ηλεκτροθεραπεία
  • Clinical Pilates εδάφους
  • Θεραπευτική άσκηση
216 0035521 (Καραϊσκάκη 23, Γλυφάδα) χάρτης

Ο χώρος του Manual Physiotherapy στη Γλυφάδα είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, θεραπευτική άσκηση, προγράμματα άσκησης κλινικού πιλάτες.

‘Εχει 2 γυμναστήρια με διαφορετική φιλοσοφία θεραπευτικής άσκησης. Το ένα είναι στούντιο πιλάτες με σύγχρονο εξοπλισμό για το προγράμματα άσκησης αρχαρίων μέχρι και επαγγελματιών. Το δεύτερο γυμναστήριο είναι προσανατολισμένο στην λειτουργική άσκηση με αντιστάσεις και βάρη, καλύπτοντας όλο το φάσμα της λειτουργικής αποκατάστασης μετά από ατυχήματα, επεμβάσεις, οσφυαλγίες, προβλήματα αυχένα κλπ.

Έχουμε 2 αίθουσες θεραπείας για θεραπεία με φυσικά μέσα όπως TECAR, κρουστικό υπέρηχο, ηλεκτροθεραπεία, αλλά και βιοϊατρικό βελονισμό ή μάλαξη.

Παρεχόμενες υπηρεσίες στο Manual Physiotherapy Γλυφάδας:

  • Φυσικοθεραπεία
  • Manual Therapy
  • Βιοϊατρικός βελονισμός
  • Ηλεκτροθεραπεία
  • Clinical Pilates (Reformer, Cadillac, Wunda chair)
  • Θεραπευτική άσκηση