Τενοντοπάθεια - Τενοντίτιδα

Συχνά συναντούμε ανθρώπους που μας λένε ότι πάσχουν από  τενοντίτιδα . Ο  σωστός όρος είναι «τενοντοπάθεια».

Ξεκινώντας ας διαλύσουμε μερικούς μύθους για την τεντονοπάθεια

 1. Οι ρήξεις στους τένοντες δεν είναι αποτέλεσμα της φόρτισης.
 2. Η παθολογία των τενόντων σχετίζεται με μειωμένη διέγερση των κυττάρων του λόγω διαταραχής στη διαχείριση των φορτίων από τις ίνες κολλαγόνου που έχουν πάθει ρήξη. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία περιοχών στους εκφυλισμένους τένοντες που δεν έχουν την ικανότητα να ανταπεξέλθουν στα φορτία που δέχονται.
 3. Οι τένοντες εμφανίζουν φλεγμονή μόνο όταν κοπούν ή τραυματιστούν,  γι’ αυτό και ο όρος τενοντίτιδα δεν αφορά όλες τις παθολογικές καταστάσεις των τενόντων. Στις φλεγμονώδεις καταστάσεις οι τένοντες  εμφανίζουν πάχυνση.
 4. Σε περιπτώσεις μακρόχρονης καταπόνησης που οδηγεί σε παθολογία, η φλεγμονή δεν είναι ο κυρίαρχος μηχανισμός που προκαλεί την τενοντοπάθεια. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν φλεγμονώδεις ουσίες και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι οποίες όμως επηρεάζουν την επούλωση του τένοντα και οδηγούν στον εκφυλισμό του.
 5. Οι αλλαγές στη δομή του τένοντα δε σχετίζονται πάντα με την ένταση του πόνου. Βέβαια, οι παθολογικές αλλαγές στους τένοντες σε βάθος χρόνου., αυξάνουν το ρίσκο να εμφανιστούν συμπτώματα όπως πόνος και μειωμένη λειτουργικότητα – ικανότητα φόρτισης.
Τενοντοπαθεια αχιλλειου

Συνεπώς η αντιμετώπιση δυσλειτουργιών στους τένοντες είναι πολύ πιο εξειδικευμένη από το «βάλε πάγο». Η αντιμετώπιση της τεντονοπάθειας βασίζεται σε σωστή λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση για να γίνει η σωστή κατηγοριοποίηση της παθολογίας και να σχεδιαστεί κατάλληλα το πλάνο θεραπείας.

Πού εμφανίζονται τενοντοπάθειες

Οι περιοχές του σώματος  που υποφέρουν συχνότερα από τενοντοπάθειες είναι στο πόδι ο Αχίλλειος τένοντας στη γάμπα, ένας μύς που λέγεται Οπίσθιος Κνημιαίος, ο επιγονατιδικός τένοντας, στο χέρι οι περιοχή των μυών που κάνουν έκταση του καρπού και είναι η γνωστή «επικονδυλίτιδα» (ο όρος έχει αντικατασταθεί με τον σωστό που είναι «επικονδυλαλγία»), στον αγκώνα η περιοχή του δικεφάλου μυός και  στον ώμο η περιοχή των στροφέων του ώμου με πιο συχνά εμφανιζόμενη διάγνωση αυτή της «τενοντίτιδας Υπερακανθίου μυός».

Τενοντοπάθεια και επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής

Οι επιπτώσεις  των τενοντοπαθειών στην καθημερινότητα μπορεί να είναι τόσο σοβαρές που να διακόψει ο ασθενής κάθε αθλητική ή και να περιορίσει σημαντικά άλλες δραστηριότητες όπως κοινωνικές, οικογενειακές επαγγελματικές κλπ. Ο πόνος είναι πολύ συχνά αφόρητος και μπορεί η όλη κατάσταση να κοστίσει ακόμη και την καριέρα ενός αθλητή διότι μπορεί να τον κρατήσει εκτός αγωνισμάτων για μεγάλο διάστημα.

Ποιοί υποφέρουν από τεντονοπάθεια

Οι τενοντοπάθειες συγκαταλέγονται στα σύνδρομα καταπόνησης ή αλλιώς «υπέρχρησης». Από αυτά υποφέρουν συνήθως άτομα που αθλούνται συστηματικά, αλλά και άτομα τα οποία ξαφνικά αύξησαν κάποια δραστηριότητα χωρίς να έχουν μια τακτική αθλητική δραστηριότητα. Για παράδειγμα κάποιος μεσήλικας που έχει σταματήσει να προπονείται και ξαφνικά αποφάσισε με την παρέα του να ξεκινήσει με ενθουσιασμό να παίζει μπάσκετ, ποδόσφαιρο ή άλλο άθλημα και έπαθε τενοντοπάθεια στον Αχίλλειο ή τον τένοντα της επιγονατίδας. Επίσης, κάποιος που καταπιάστηκε με εργασίες στο σπίτι ή το εξοχικό του και χρησιμοποίησε πολύ κατσαβίδι, σκαλιστήρι κλπ με αποτέλεσμα να πάθει επικονδυλαλγία, ή τενοντοπάθεια των στροφέων του ώμου.

τενοντες δακτυλων - ακρα χειρα - τενοντίτιδα

Περιληπτικά μπορούμε να συνοψίσουμε τις παθολογίες στους τένοντες ως εξής:

Λόγω της πολυπλοκότητας των μηχανισμών που εμπλέκονται στις τενοντοπάθειες, η ένταση του πόνου δεν αποτελεί κριτήριο της σοβαρότητας της κατάστασης, μια και συχνά μπορεί να υπάρχει παθολογία βαθιά στον τένοντα όπου δεν υπάρχουν νευρικές απολήξεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πόνος.

Βέβαια όταν φορτίζεται ένας τένοντας που πονάει διαιωνίζονται τα επώδυνα ερεθίσματα, καθώς και ο φαύλος κύκλος που σχετίζεται με την επώδυνη φόρτιση. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο όπου η ένταση του πόνου παύει να είναι συνώνυμη του βαθμού  και της έκτασης της βλάβης, διότι υπεισέρχονται πλέον και μηχανισμοί που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα δηλαδή τον εγκέφαλο που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ένταση του πόνου καθώς και τη διατήρησή του χωρίς όμως να αλλάζει η υγεία του τένοντα.

τενοντιτιδα αποκατάσταση

Θεραπεία τενοντοπάθειας

Σε γενικές γραμμές η υγεία των τενόντων είναι στενά συνδεδεμένη με τη φόρτιση που δέχονται. Φυσιολογικά οι τένοντες ανταποκρίνονται στις φορτίσεις ανασυνθέτοντας και διαμορφώνοντας τα κυτταρικά τους στοιχεία όπως το κολλαγόνο και η θεμέλιος ουσία τους.

Πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο ασθενών κάθε ηλικίας και κατηγορίας (αθλητές και μη) οι οποίοι έπαθαν τενοντοπάθεια, σταμάτησαν το άθλημα ή την προπόνηση για λίγο διάστημα , έκαναν λίγη φυσικοθεραπεία (συνήθως μόνο μηχανήματα) , έβαλαν μπόλικο πάγο , και ξαναξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους και μάλιστα στο ίδιο επίπεδο με αυτό που αθλούνταν πριν την έναρξη του προβλήματος.

Είναι ο γνωστός φαύλος κύκλος επανατραυματισμών που οδηγεί σε μια παθολογία που είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί πολλές φορές και που σίγουρα δεν έχει και την καλύτερη πρόγνωση. Με λίγα λόγια η πορεία της βελτίωσης είναι μακροχρόνια και χρειάζεται απόλυτη συμμόρφωση με τις οδηγίες μας , αλλιώς εκτός από το ότι δε θα ξεφύγει ποτέ ο ασθενής από τη διαδικασία των επανατραυματισμών, ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι όσο δε λύνεται το πρόβλημα , τόσο περισσότερο στρες και ψυχική καταπόνηση θα έχει ο ασθενής.

καταπόνηση τενοντοπαθεια τενοντιτιδα

Η έρευνα έχει δείξει ότι η πιο αποτελεσματική θεραπεία στις τενοντοπάθειες είναι η ελεγχόμενη φόρτιση. Αν στοχεύσει κανείς μόνο στην αντιμετώπιση του πόνου το αποτέλεσμα της θεραπείας  θα είναι φτωχό σε ότι έχει να κάνει με τη συνολική υγεία και απόδοση του τένοντα.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης πρέπει να περιλαμβάνει ασκήσεις σταδιακής φόρτισης που αρχικά είναι συνήθως ισομετρικές, ισοτονικές, με προοδευτική αύξηση του βαθμού δυσκολίας και προπονητικού όγκου. Η μετάβαση από το ένα στάδιο στο επόμενο γίνεται πάντα κατόπιν αξιολόγησης από το θεραπευτή. Πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στο άθλημά του κάθε ατόμου ειδικά όταν πρόκειται για αθλητή.

Συμπερασματικά λοιπόν οι τενοντοπάθειες και όχι τενοντίτιδες είναι κάτι που συναντάμε πολύ συχνά στο φυσικοθεραπευτήριο και αποτελούν ένα συχνό αίτιο που κάνει αθλητές και μη να μειώνουν ή και να σταματούν τελείως τις διάφορες δραστηριότητες και χόμπι τους, συμβάλλοντας στη μονιμοποίηση του προβλήματος και την επιδείνωση της ποιότητας ζωής.

ασκησεις ιδιοδεκτικοτητας τενοντιτιδα

Εξειδικεύμενα προγράμματα εκγύμνασης: Θεραπευτική Άσκηση - Clinical Pilates

Θεραπευτική άσκηση

Η θεραπευτική άσκηση αποτελεί μέρος του προγράμματος φυσικοθεραπείας – αποκατάστασης και εξασφαλίζει τη μετάβαση από τη φάση της ανικανότητας λόγω του προβλήματος υγείας, στη φάση της ένταξης στη φυσιολογική ζωή.

Η θεραπευτική άσκηση απευθύνεται σε άτομα που έχουν ιστορικό με κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα υγείας, σε άτομα που χρειάζονται αποκατάσταση μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση καθώς και σε άτομα που πάσχουν από κάποια συστηματική νόσο. Είναι το ενδιάμεσο στάδιο από το οποίο πρέπει να περάσουν οι ασθενείς με στόχο να κατακτήσουν το 100% των ικανοτήτων που είχαν πριν το συμβάν της υγείας τους και των στόχων που θέτουν στον εαυτό τους και συνεισφέρει:

 • στην ενίσχυση της μυικής δύναμης
 • στην αντιμετώπιση μυικών ατροφιών
 • στην ενίσχυση της αντοχής
 • στη γενικότερη βελτίωση της φυσικής κατάστασης έως την επαναφορά της στο 100% των δυνατοτήτων της

Περιλαμβάνει ασκήσεις με διάφορα μέσα όπως βάρη, αντιστάσεις με λάστιχα, ασκήσεις στην ξηρά ή το νερό, υπό τη συνεχή επίβλεψη εξειδικευμένου επαγγελματία.

Για τις ασκήσεις χρησιμοποιείται επίσης εξειδικευμένος εξοπλισμός (όργανα) όπως το RAK (κλωβός άσκησης), το Total Gym, τα Plyo Boxes, το τραμπολίνο και η ασταθής ημισφαιρική βάση.

Δείτε εδώ αναλυτικά πληροφορίες για τη θεραπευτική άσκηση και τις παθήσεις στις οποίες μπορεί να βοηθήσει.

Clinical Pilates

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος φυσικοθεραπείας, εάν θέλετε να ασκηθείτε αποτελεσματικά, ευχάριστα και με ασφάλεια μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας την άσκηση Clinical Pilates.

Το Clinical Pilates είναι η εξέλιξη της μεθόδου Pilates, η οποία λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες που έχουν ασθενείς με μυοσκελετικά ή άλλα προβλήματα προσαρμόζει τα προγράμματα εκγύμνασης με βάση τις ανάγκες και τυχόν περιορισμούς και συνεισφέρει:

 • στη βελτίωση της αντίληψης του σώματος (body awareness)
 • στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και ευλυγισίας
 • στην πρόληψη τραυματισμών
 • στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας
 • στη βελτίωση της ισορροπίας
 • στην αντιμετώπιση περιστατικών που σχετίζονται με άγχος, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, ευερέθιστο έντερο, αυπνίες, ινομυαλγία.

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ή αντιμετώπισαν κάποια πάθηση ή τραυματισμό που προκαλεί πόνο και δυσκολία στην κίνηση συχνά χάνουν τη φυσική τους κατάσταση. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που περιλαμβάνει πόνο, στρες, μείωση φυσικής δραστηριότητας, επιδείνωση της φυσικής τους κατάστασης και αυξημένη νοσηρότητα. Το Clinical Pilates μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά, με ασφάλεια και διάρκεια να σπάσει ο φαύλος κύκλος αυτός και να συνεισφέρει σημαντικά σε μια φυσιολογική και δραστήρια καθημερινότητα.

Δείτε εδώ αναλυτικά πληροφορίες για το Clinical Pilates και τις παθήσεις στις οποίες μπορεί να βοηθήσει.

Γιατί να έλθω στο Manualphysiotherapy και να μην κάνω τις ασκήσεις μόνος μου;

Διότι το να προσπαθήσει κανείς να αυτοθεραπευτεί βασιζόμενος σε πληροφορίες που βρίσκει σκόρπια στο διαδίκτυο είναι η καλύτερη συνταγή αποτυχίας.  Οι κίνδυνοι είναι πολλαπλοί και συνοψίζονται στα εξής :

 • δεν μπορεί να αξιολογήσει την ακρίβεια της πληροφορίας που βλέπει στο διαδίκτυο
 • δεν έχει την ικανότητα να διαγνώσει τον ακριβή μηχανισμό που προκάλεσε τον πόνο του
 • δεν μπορεί να κάνει τα τεστ διαφορικής διάγνωσης δηλαδή να ξεχωρίσει με ασφάλεια εάν ο πόνος που νοιώθει είναι από τον τένοντα στο σημείο που αυτός συνδέεται με ο οστό, την ένωση του τένοντα με τον μυ, την κατεύθυνση της δύναμης που προκαλεί πόνο, την έκταση του τραυματισμού κλπ
 • δε γνωρίζει τα πρωτόκολλα αποκατάστασης με τις ασκήσεις οι οποίες ενώ φαίνονται απλές, έχουν ωστόσο σημεία προσοχής στον τρόπο εκτέλεσης τα οποία ούτε στο γυμναστήριο μπορεί να τα δείξει κανείς και πολύ περισσότερο δε μπορεί να τα μάθει από το διαδίκτυο
 • δεν μπορεί να προσαρμόσει και να τροποποιήσει το πρόγραμμα των ασκήσεων σε περίπτωση που πονέσει κατά την εκτέλεση μιας άσκησης
 • δεν έχει την ικανότητα να αλλάξει το βαθμό δυσκολίας του προγράμματος εκγύμνασης διότι δεν έχει το γνωστικό υπόβαθρο αλλά και το κριτήριο για κάτι τέτοιο, συνεπώς ο κίνδυνος επανατραυματισμού και χρονιότητας αυξάνεται σημαντικά.

Αντίθετα εμείς στο Manualphysiotherapy θα πάρουμε λεπτομερώς το ιστορικό σας και θα κάνουμε την εξέταση των 10 σημείων ώστε να βρούμε με ακρίβεια το μηχανισμό και τα αποτελέσματα της βλάβης αλλά και να βρούμε με ακρίβεια το ποιος τένοντας έχει τραυματιστεί, σε ποιο σημείο του ακριβώς , το ποσοστό κατά το οποίο έχει μειωθεί η απόδοσή του (δύναμη και αντοχή), το αν έχουν τραυματιστεί και άλλοι ευαίσθητοι ιστοί όπως νεύρα ή οστά, αλλά και αν έχει προκύψει κάποια άλλη ασυμμετρία η οποία επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την επίδοση σας στο άθλημά ή την απόδοσή σας στις διάφορες επαγγελματικές αλλά και κοινωνικές δραστηριότητες και χόμπι σας.

Θα σχεδιάσουμε για εσάς το κατάλληλο πρόγραμμα αντιμετώπισης του πόνου και λειτουργικής αποκατάστασης , ώστε να μπορέσετε να επιστρέψετε όσο το δυνατό συντομότερα και με ασφάλεια σε κάθε δραστηριότητα που είχατε πριν εκδηλωθεί η τενοντοπάθεια.

Αν υποφέρετε από τενοντοπάθεια, αν έχετε την υποψία ότι πάσχετε από τενοντοπάθεια και χρειάζεστε μια σίγουρη απάντηση συμπληρώστε τώρα το  PROSOMATIC PHYSIO ή καλέστε τώρα στα 210.77.84.822 (Ζωγράφου) και 216.00.35.521 (Γλυφάδα) για να κλείσετε ραντεβού και να πάρετε τις απαντήσεις που χρειάζεστε.

210 77 84 822 (Αβύδου 15, Ζωγράφου) χάρτης

Το Manual Physiotherapy Ζωγράφου είναι ένας χώρος στελεχωμένος από μία ομάδα διαφόρων φυσικοθεραπευτών με εξειδίκευση στη μυοσκελετική φυσικοθεραπεία (Manual Therapy).

Είναι εξοπλισμένος τόσο με φυσικά μέσα όπως TECAR, ηλεκτροθεραπεία, συσκευή εκγύμνασης με περιορισμο της αιματικης ροής (Blood Flow Restrictions), όσο και με ειδικό εξοπλισμό θεραπευτικής άσκησης: συσκευές ειδικά σχεδιασμένες για αποκαστασης, όπως της Norsk για ασκήσεις πλάτης που δεν καταπονούν τον αυχένα, Total gym gravity system, που εξασφαλίζει γρήγορη αποκατάσταση με ασφάλεια χωρίς παρενέργειες, συστήματα ιδιοδεκτικότητας και εκπαίδευσης ισορροπίας. Επίσης, παρέχονται υπηρεσίες βιοϊατρικου βελονισμού για μια ευρεία γκάμα μυοσκελετικών παθήσεων.

Παρεχόμενες υπηρεσίες στο Manual Physiotherapy Ζωγράφου:

 • Φυσικοθεραπεία
 • Manual Therapy
 • Βιοϊατρικός βελονισμός
 • Ηλεκτροθεραπεία
 • Clinical Pilates εδάφους
 • Θεραπευτική άσκηση
216 0035521 (Καραϊσκάκη 23, Γλυφάδα) χάρτης

Ο χώρος του Manual Physiotherapy στη Γλυφάδα είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, θεραπευτική άσκηση, προγράμματα άσκησης κλινικού πιλάτες.

‘Εχει 2 γυμναστήρια με διαφορετική φιλοσοφία θεραπευτικής άσκησης. Το ένα είναι στούντιο πιλάτες με σύγχρονο εξοπλισμό για το προγράμματα άσκησης αρχαρίων μέχρι και επαγγελματιών. Το δεύτερο γυμναστήριο είναι προσανατολισμένο στην λειτουργική άσκηση με αντιστάσεις και βάρη, καλύπτοντας όλο το φάσμα της λειτουργικής αποκατάστασης μετά από ατυχήματα, επεμβάσεις, οσφυαλγίες, προβλήματα αυχένα κλπ.

Έχουμε 2 αίθουσες θεραπείας για θεραπεία με φυσικά μέσα όπως TECAR, κρουστικό υπέρηχο, ηλεκτροθεραπεία, αλλά και βιοϊατρικό βελονισμό ή μάλαξη.

Παρεχόμενες υπηρεσίες στο Manual Physiotherapy Γλυφάδας:

 • Φυσικοθεραπεία
 • Manual Therapy
 • Βιοϊατρικός βελονισμός
 • Ηλεκτροθεραπεία
 • Clinical Pilates (Reformer, Cadillac, Wunda chair)
 • Θεραπευτική άσκηση