Μετά τη φυσικοθεραπεία πονάω
Διαλύοντας τους μύθους για τη φυσικοθεραπεία και τον πόνο
Η φυσικοθεραπεία δεν πρέπει να προκαλεί πόνο
Πολλές φορές συναντούμε ασθενείς που έχουν κάνει φυσικοθεραπεία στο παρελθόν και λένε οτι η θεραπεία τους ήταν απο λίγο έως και πάρα πολύ επώδυνη. Μάλιστα κάποιοι απο αυτούς έχουν σχεδόν πεισθεί οτι η φυσικοθεραπεία πρέπει να είναι επώδυνη. Αυτό δυστυχώς είναι ένας επικίνδυνος μύθος ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά απο πολύ δυσάρεστες συνέπειες.
Ο ρόλος του πόνου στη φυσικοθεραπεία και γενικότερα
Για να κατανοήσουμε το πόσο μεγάλο λάθος είναι η προσέγγιση που ταυτίζει τον πόνο με τη φυσικοθεραπεία, ας εξηγήσουμε λίγο το ρόλο που έχει ο πόνος στη ζωή του ανθρώπου.
Ο πόνος είναι μια σωματική και συναισθηματική εμπειρία που έχει σαν πρωταρχικό σκοπό την προστασία της ζωής του ανθρώπου και τη βοήθεια της επούλωσης των διαφόρων βλαβών που συμβαίνουν στο σώμα μετά απο τραυματισμούς ή διάφορες επώδυνες καταστάσεις και κακώσεις. Κατά συνέπεια ο πόνος είναι ένας δυσάρεστος «σύμμαχος».
Όταν ένας άνθρωπος έχει υποστεί μια κάκωση, αυτομάτως αποκτά μια αυξημένη ευαισθησία στον πόνο κυρίως στην περιοχή που έχει συμβεί ο τραυματισμός, αλλά πολύ συχνά η ευαισθησία αυτή στον πόνο γενικεύεται. Αυτή η αυξημένη ευαισθησία είναι που ουσιαστικά μας απαγορεύει να κινήσουμε ή να φορτίσουμε την περιοχή που έχει τραυματιστεί, ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος στον οργανισμό να ξεκινήσει η διαδικασία της επούλωσης της περιοχής αυτής.
Αν εμείς πάμε κόντρα στον πόνο αυτό, αυξάνουμε τον κίνδυνο να τραυματίσουμε και πάλι το σημείο του σώματος που πάσχει άρα πρόκληση νέας φλεγμονής και καθυστέρηση της επούλωσης, ενώ μπορεί ακόμη και να κάνουμε νέα βλάβη μεγαλύτερη απο την αρχική. Ένας επίσης σοβαρός κίνδυνος που υπάρχει όταν με τις κινήσεις μας πονάμε τον ασθενή είναι η αυξημένη πιθανότητα αυτή η ευαισθησία που υπάρχει στον πόνο να παραμείνει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα απο το κανονικό πράγμα που σημαίνει μακροχρόνια ταλαιπωρία για τον ασθενή μας, με κίνδυνο να αναπτύξει χρόνιο πόνο.
5 χρήσιμες συμβουλές για τον πόνο κατά τη διάρκεια και μετά τη φυσικοθεραπεία
1. όταν κάνετε φυσικοθεραπεία πρέπει οπωσδήποτε ο θεραπευτής σας να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν του την όποια ευαισθησία σας στον πόνο.
2. δεν πρέπει ποτέ να υποφέρετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας
3. μετά τη θεραπεία, το σημείο που πάσχει δεν πρέπει να έχει φλεγμονή δηλαδή πρήξιμο, κοκκίνισμα, αυξημένη θερμοκρασία και πόνο που να διαρκέσει το πολύ πάνω απο μια ώρα
4. την επόμενη μέρα απο τη θεραπεία πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την περιοχή που έχει βλάβη ή κάκωση, τουλάχιστον όπως την ημέρα πριν την τελευταία θεραπεία και σε καμία περίπτωση να είναι χειρότερα
5. εαν σε κάποιες περιπτώσεις χρειαστεί να περάσει ο θεραπευτής το όριο του πόνου όπως σε μια δύσκαμπτη άρθρωση που πρέπει να βελτιωθεί το εύρος κίνησης, μετά το τέλος της θεραπείας δεν πρέπει να έχει μείνει πόνος έντασης πάνω απο 3 στα 10. Όπου «10» είναι ο χειρότερος πόνος και «0» ο καθόλου πόνος. Επιπλέον, στις περιπτώσεις δύσκαμπτων αρθρώσεων, ισχύουν πάντα αυτά που αναφέρονται στο σημείο 3 και 4