Τι είναι το Clinical Pilates

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το θεραπευτικό πιλάτες και τις παθήσεις στις οποίες μπορεί να βοηθήσει

Η μέθοδος Pilates

Η μέθοδος Pilates είναι μια μορφή άσκησης που γυμνάζει το σώμα με έναν ασφαλή και διασκεδαστικό τρόπο. Βοηθά τη βελτίωση της ισορροπίας, της δύναμης, της ευλυγισίας  με συνδυασμούς κινήσεων που βελτιώνουν την αντίληψη του σώματος και την αναπνοή.

 

Θεραπευτικό Pilates: Το Clinical Pilates

Το Clinical Pilates είναι η εξέλιξη της μεθόδου pilates, πρόκειται για μία μέθοδο θεραπευτικού pilates η οποία λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες που έχουν ασθενείς με μυοσκελετικά ή άλλα (νευρολογικά, γυναικολογικά) προβλήματα προσαρμόζει τα προγράμματα εκγύμνασης με βάση τις ανάγκες και τυχόν περιορισμούς.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασκήσεων Clinical Pilates προϋποθέτει, εκτός από τη λήψη του ιστορικού του ασκουμένου, την αξιολόγηση του μυοσκελετικού συστήματος και της φυσική κατάστασης, ώστε το πρόγραμμα να στοχεύει όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για βελτίωση της δύναμης, της ευλυγισίας, της ισορροπίας ή της αντοχής.

Το πρόγραμμα Pilates περιλαμβάνει ασκήσεις εδάφους και ασκήσεις σε εξειδικευμένα όργανα pilates:

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε στο Clinical Pilates

Ο εξοπλισμός πιλάτες δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Joseph Pilates, δημιουργό και ιδρυτή της μεθόδου, και αποτελείται από τα εξής 5 βασικά μηχανήματα: Reformer, Tower, Cadillac, Wunda Chair και Ladder-Barrel.
Το Mat ή αλλιώς οι “ασκήσεις εδάφους” δεν αποτελούσε ξεχωριστό κομμάτι της μεθόδου αλλά ενσωματωνόταν αρμονικά στο σύνολο της προσέγγισης, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο μάθημα κατά τη διάρκεια του οποίου το πέρασμα από όλα τα μηχανήματα ήταν και πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

1. Mat – Μικροεξοπλισμός

Το Mat είναι στρωματάκι γυμναστικής που τοποθετείται στο πάτωμα. Σε αυτό εκτελούνται ασκήσεις με το βάρος του σώματος.

Το ρεπερτόριο των ασκήσεων εδάφους είναι μεγάλο και σε αυτό μπορούν να προστεθεί ο μικροεξοπλισμός Pilates (Props), όπως:

 • το δαχτυλίδι (magic circle),
 • βαράκια (weights),
 • μπαλίτσες (mini ball),
 • ελβετικές μπάλες (swiss ball),
 • οι κύλινδροι (foam roller) κ.α.,

κάνοντας το πρόγραμμα ακόμα πιο ενδιαφέρον και πλούσιο.

Οι ασκήσεις στο Mat Pilates μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζέσταμα στην αρχή του μαθήματος εισάγοντας τον μαθητή στις βασικές αρχές της μεθόδου και προετοιμάζοντάς τον να περάσει στον υπόλοιπο εξοπλισμό.

2. Reformer

Το διασημότερο ίσως μηχάνημα Pilates. Αλλιώς γνωστό ως “κρεβάτι” pilates μιας και η κατασκευή του θυμίζει ένα οικιακό κρεβάτι.

Αποτελείται από ένα παραλληλόγραμμο πλαίσιο, ξύλινο ή μεταλλικό, μια κινητή πλατφόρμα με ροδάκια και ένα σύστημα ελατηρίων που ενώνει το κάτω μέρος της πλατφόρμας με το κάτω μέρος του πλαισίου παρέχοντας έτσι την απαιτούμενη αντίσταση στον ασκούμενο.

Το μηχάνημα συμπληρώνεται από μια μπάρα, σταθερή ή κινητή, ωμοστάτες ή shoulder pads και ένα σύστημα ιμάντων με λουριά.

Ο ασκούμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει με ποικίλους τρόπους το μηχάνημα, τοποθετώντας τα άκρα του στα εξαρτήματα, τραβώντας, σπρώχνοντας, είτε ξαπλωμένος είτε καθιστός είτε όρθιος, από διαφορετικά επίπεδα και γωνίες.
Το ρεπερτόριο των ασκήσεων είναι πραγματικά ατελείωτο με δυνατότητα να καλύψει όλα τα επίπεδα, από έναν εντελώς αρχάριο ασκούμενο ή κάποιον με σοβαρά μυοσκελετικά και κινητικά προβλήματα μέχρι και τρομερά προχωρημένους ασκούμενους με πολύχρονη εμπειρία στη μέθοδο ή επαγγελματίες αθλητές.

3. Tower

Ο πύργος Pilates είναι στην πραγματικότητα ένα μεταλλικό «Π» που πάνω του προσαρμόζονται ελατήρια διαφορετικής σκληρότητας, παρέχοντας έτσι την κατάλληλη αντίσταση αναλόγως του επίπεδου του ασκούμενου και του στόχου της άσκησης.

4. Reformer Tower

Στο χώρο μας θα βρείτε έναν συνδυασμό των παραπάνω 2 μηχανημάτων.

Ο πύργος προσαρμόζεται στο πάνω μέρος του πλαισίου του κρεβατιού πολλαπλασιάζοντας έτσι το ρεπερτόριο των ασκήσεων, μεγιστοποιώντας τα οφέλη ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται η δυνατότητα στον ασκούμενο να βιώσει μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία και να εμβαθύνει στη μέθοδο.

pilates reformer

το κλασσικό pilates reformer

το pilates reformer + tower στο χώρο μας

το pilates reformer + tower στο χώρο μας

5. Cadillac

Το πιο ολοκληρωμένο μηχάνημα της μεθόδου και ίσως το πιο “βαρύ” χαρτί από άποψη εξοπλισμού. Μια μεγάλη μεταλλική κατασκευή που μοιάζει σε δίζυγο στην οποία κρέμεται μια κούνια, το “Trapeze”, προσαρμοσμένη πάνω σε ένα ψηλό κρεβάτι.

Το ύψος του κρεβατιού διευκολύνει όσους δεν μπορούν να καθίσουν και να σηκωθούν από χαμηλά λόγω μυοσκελετικών ή κινητικών προβλημάτων, χειρουργείων ή οποιουδήποτε άλλου περιορισμού. Η μεταλλική κατασκευή δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής των ελατηρίων από διαφορετικές θέσεις και γωνίες παρέχοντας έτσι είτε απόλυτη στήριξη είτε τη μέγιστη δυσκολία.

Ακροβατικές ασκήσεις και ανάστροφες θέσεις για τους πιο έμπειρους και τολμηρούς αλλά και το κατάλληλο πλαίσιο στήριξης και προστασίας για τους αρχάριους ώστε να προοδεύσουν γρήγορα και με ασφάλεια.

6. Cadillac Reformer Combo

Στο χώρο μας θα βρείτε συνδυασμό της Cadillac με το Reformer, δηλαδή αντί για μια απλή επίπεδη επιφάνεια κρεβατιού από κάτω υπάρχει και η δυνατότητα να μετατραπεί σε μια κινητή πλατφόρμα, ακριβώς όπως και στο κρεβάτι πιλάτες.

Έτσι έχουμε ένα λειτουργικότερο μηχάνημα με ατελείωτες δυνατότητες και ρεπερτόριο, ικανό από μόνο του να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία της μεθόδου Pilates από την αρχή έως το τέλος ενός μαθήματος.

pilates cadillac + reformer στο χώρο μας

pilates cadillac + reformer στο χώρο μας

7. Wunda Chair

Η καρέκλα είναι ένα μικρό αλλά, όπως λέει και το όνομά της, θαυματουργό μηχάνημα.

Η καρέκλα πιλάτες μοιάζει με μια απλή καθημερινή καρέκλα με τη διαφορά ότι από κάτω της έχει πετάλια που ενώνονται με ελατήρια με την υπόλοιπη κατασκευή παρέχοντας έτσι την απαιτούμενη αντίσταση κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Το πετάλι μπορεί να είναι ένα ή σε μια λειτουργικότερη εκδοχή να είναι χωρισμένο σε δύο, split pedal όπως θα βρείτε στο δικό μας χώρο. Δύο χερούλια δεξιά και αριστερά του καθίσματος δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία, ευελιξία και λειτουργικότητα στο ασκησιολόγιο.

Οφέλη του Clinical Pilates

 • Βελτίωση της αντίληψης του σώματος (body awareness)

 • Βελτίωση της μυϊκής δύναμης και ευλυγισίας

 • Πρόληψη τραυματισμών

 • Βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας

 • Βελτίωση της ισορροπίας

 • Αντιμετώπιση περιστατικών που σχετίζονται με άγχος, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, ευερέθιστο έντερο, αυπνίες, ινομυαλγία.

Ενδεικτικές παθήσεις που βοηθά το Clinical Pilates

 • Οστεοπόρωση
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Προβλήματα μηνίσκου, επιγονατίδας
 • Ρήξη πρόσθιου χιαστού (ACL), οπίσθιου χιαστού (PCL)
 • Σύνδρομο κοιλιακών-προσαγωγών
 • Τενοντίτιδες
 • Διαστρέμματα
 • Αθλητικές Κακώσεις

Clinical Pilates στο κέντρο φυσικοθεραπείας ManualPhysiotherapy

Στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Manual Physiotherapy μπορείτε να επιλέξετε είτε ατομικά προγράμματα clinical pilates είτε προγράμματα σε μικρά group, έως 4 ατόμων.

Οι ασκούμενοι βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση για τυχόν δυσκολίες που σχετίζονται με προϋπάρχοντα μυοσκελετικά προβλήματα, πράγμα το οποίο εξασφαλίζεται με την παρουσία διεπιστημονικής ομάδας στο χώρο μας που αποτελείται από εξειδικευμένους μυοσκελετικούς φυσικοθεραπευτές (Orthopedic Musculosceletal Physiotherapists) και εξειδικευμένους εκπαιδευτές Clinical Pilates.

Το Manual Physiotherapy είναι ένα Κέντρο Φυσικοθεραπείας, που ιδρύθηκε το 1999 και είναι στελεχωμένος από μία ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων και είναι εξοπλισμένος με σύγχρονες υποδομές φυσικοθεραπείας και θεραπευτικής άσκησης, ώστε να μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά όλο το φάσμα των υπηρεσιών αποκατάσταστασης μυοσκελετικών παθήσεων. Παρέχουμε επίσης συμβουλές και σχεδιασμό εξατομικευμένων προγραμμάτων αποθεραπείας και συντήρησης της φυσικής κατάστασης μετά το τέλος των θεραπειών, σύμφωνα με τις εξατομικευμενες ανάγκες και τους στόχους που έχει ο κάθε άνθρωπος.

Οι χώροι μας (Manual Physiotherapy ΖωγράφουΓλυφάδα) είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να καλύπτουν εξειδικευμένες υπηρεσίες φυσικοθεραπείας (manual therapy, θεραπεία με ηλεκτροφυσικά μέσα, βιοϊατρικό βελονισμό), υπηρεσίες θεραπευτικής άσκησης με στόχο την γρήγορη και έγκαιρη έναρξη των φυσιολογικών καθημερινών δραστηριοτήτων, προγράμματα άσκησης θεραπευτικού πιλάτες (clinical pilates).

Ο χώρος μας στου Ζωγράφου είναι προσανατολισμένος στη φυσικοθεραπεία και τη θεραπευτική άσκηση. Στο χώρο μας στη Γλυφάδα λειτουργεί κέντρο φυσικοθεραπείας και 2 γυμναστήρια: Το ένα είναι στούντιο πιλάτες με σύγχρονο εξοπλισμό για το προγράμματα άσκησης αρχαρίων μέχρι και επαγγελματιών. Το δεύτερο γυμναστήριο για θεραπευτική άσκηση με αντιστάσεις και βάρη, καλύπτοντας όλο το φάσμα της λειτουργικής αποκατάστασης μετά από ατυχήματα, επεμβάσεις, οσφυαλγίες, προβλήματα αυχένα κλπ.

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε; Ενημερωθείτε!

Κάντε το πρώτο σας βήμα προς την ανάκτηση της σωματικής σας υγείας και λειτουργικότητας.

Στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Manual Physiotherapy αναλαμβάνουμε την αποκατάσταση όποιου προβλήματος υγείας σας απασχολεί με έναν και μοναδικό στόχο : την πλήρη και ανώδυνη επιστροφή σας στις δραστηριότητες που επιθυμείτε χωρίς κανέναν περιορισμό. Μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά -είτε προληπτικά, είτε θεραπευτικά.

Καλέστε μας στα 216 0035521 (Γλυφάδα) και 210 77.84.822 (Ζωγράφου) για να σας ενημερωσουμε πώς μπορεί το Manual PhysioTherapy να σας βοηθήσει ή κλείστε ραντεβού συμπληρώνοντας τη φόρμα ραντεβού!