Ινομυαλγία

Ενημερωθείτε σωστά και βρείτε την καλύτερη λύση για την ινομυαλγία

Τι είναι η ινομυαλγία

Ινομυαλγία είναι μια παθολογική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο, δυσκαμψία, διάχυτη ευαισθησία σε μύες και αρθρώσεις χωρίς να υπάρχει κάποια φλεγμονή, διαταραχές στη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη νοητική δραστηριότητα. Δεν αποτελεί διάγνωση , ούτε είναι συγκεκριμένη πάθηση. Επίσης δεν προκαλεί βλάβες σε κάποιους ιστούς του σώματος, αλλά 9 στους 10 πάσχοντες αναφέρουν υπερβολική κόπωση και διαταραχές στην ποιότητα του ύπνου. σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Αυτός είναι και ο λόγος που συγκαταλέγεται στην κατηγορία του «χρονίου πόνου», στην οποία ο ασθενής πονάει χωρίς να υπάρχει εμφανές αίτιο, όπως κάκωση  ή κάποια άλλη εμφανής πάθηση ή βλάβη.

Ο πόνος ο οποίος εκτός από την αυξημένη έντασή του,  έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που είναι το ότι «ταξιδεύει» στο σώμα. Άλλοτε γίνεται αισθητός στη μια περιοχή του σώματος, άλλοτε σε άλλη και μάλιστα χωρίς να υπάρχει μια σαφής σύνδεση αιτίου και αποτελέσματος.

Με λίγα λόγια ο πάσχων από ινομυαλγία δε μπορεί να περιγράψει κάποια κίνηση που έκανε και ο πόνος του μετακινήθηκε από το ένα σημείο σε κάποιο άλλο. Ως εκ τούτου, ο πόνος συχνά συνοδεύεται και από έντονα συναισθήματα τα οποία μπορεί να είναι απογοήτευση, απόγνωση, πανικός,  στενοχώρια ή και κατάθλιψη, αβεβαιότητα, αποφυγή συμμετοχής σε κοινωνικές, οικογενειακές και άλλες δραστηριότητες, μείωση της σωματικής δραστηριότητας και άσκησης και γενικότερα επιδείνωση της υγείας  λόγω των προαναφερθέντων.

αντιμετωπιση χρονιου πονου

Αίτια και διάγνωση της ινομυαλγίας

Διάγνωση της ινομυαλγίας

Για τη διάγνωση της Ινομυαλγίας δεν υπάρχει καμία  απεικονιστική εξέταση ή κάποιο άλλο ειδικό τεστ. Τις περισσότερες φορές αρκεί μόνο το ιστορικό του πάσχοντος .

Οι διαγνωστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες όχι μόνο δεν έχουν καμία διαγνωστική αξία, αλλά μπορεί να συνεισφέρουν στο φαύλο κύκλο της λανθασμένης ενημέρωσης. Κατά συνέπεια μην ταλαιπωρείστε με άσκοπες εξετάσεις.

Αυτό διότι ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να εστιάσει σε ένα εύρημα, όπως για παράδειγμα μια κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, το οποίο δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το μηχανισμό που ευθύνεται για τον πόνο του ασθενή.

Αίτια της ινομυαλγίας

Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό αίτιο το οποίο ευθύνεται για την Ινομυαλγία.  Πιθανώς να σχετίζεται με αφύσικα επίπεδα χημικών ουσιών στον εγκέφαλο και διαταραχή στον τρόπο επεξεργασίας των διαφόρων ερεθισμάτων που φτάνουν σε αυτόν από το σώμα.

Επίσης κάποιοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση να νοσήσουν, που σημαίνει ότι η κληρονομικότητα  παίζει κάποιο ρόλο. Πολλές φορές η έναρξη των συμπτωμάτων συμβαίνει μετά από ένα γεγονός που μπορεί να έχει προκαλέσει έντονη πίεση στον ασθενή όπως τραυματισμός ή μόλυνση, τοκετός, χειρουργική επέμβαση, χωρισμός ή θάνατος αγαπημένου προσώπου, αλλά και κάθε κατάσταση   που προκαλεί έντονο στρες.

Μύθοι και απαντήσεις για την ινομυαλγία

Η Ινομυαλγία είναι ένα εξαιρετικά διαδεδομένο πρόβλημα στη σύγχρονη εποχή. Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από την φύση του προβλήματος, τα αίτια, τη συμπτωματολογία και την κατάλληλη θεραπεία. Σε αυτό το άρθρο θα λάβετε (ίσως για πρώτη φορά) όλη τη πληροφορία για την Ινομυαλγία και το πώς μπορείτε να βοηθηθείτε.

Έρευνες έδειξαν ότι το ποσοστό των ασθενών με ινομυαλγία που εμφανίζουν τέτοιου είδους συμπτώματα αγγίζει το 30%. Αυτοί οι ασθενείς έχουν και ορμονικές διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν  σε αυξημένη επιθετικότητα, αλλά και ξέσπασμα σε κλάματα. (περισσότερες πληροφορίες εδώ )

Εκτός όμως από τον ίδιο τον ασθενή, μαζί του υποφέρει και το άμεσο περιβάλλον του, δηλαδή η οικογένειά του μια και το κλίμα στο σπίτι είναι καταθλιπτικό, συχνά υπάρχουν συγκρούσεις, αίσθημα απόρριψης που μπορεί να νοιώθει ο ασθενής, είτε ο ίδιος θεωρεί ότι οι άλλοι δεν τον καταλαβαίνουν είτε οι οικείοι θεωρούν ότι ο ίδιος υπερβάλλει. (Μπορείτε να δείτε συμπληρωματικές πληροφορίες εδώ )

Μέχρι να γίνει η σωστή διάγνωση συχνά οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από επισκέψεις σε πολλούς γιατρούς, πολλές εξετάσεις και διαφορετικές απόψεις. Το αποτέλεσμα αυτής της διαγνωστικής αναζήτησης είναι ότι οι πάσχοντες συχνά νοιώθουν ότι έχουν μια σπάνια αρρώστια  την οποία κανείς δε μπορεί να βρει και βέβαια το μυαλό πλάθει ιστορίες φαντασίας που σχετίζονται με μυστηριώδεις και ανεξιχνίαστες μορφές καρκίνου κλπ.  (Περισσότερα για τα αποτελέσματα της πάθησης στη ζωή των ασθενών εδώ )

Φυσικοθεραπεία στην Ινομυαλγία

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας

Η Ινομυαλγία είναι μια «πάθηση» η οποία επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους. Η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει την εμπλοκή και παρέμβαση διαφόρων ειδικοτήτων μια εκ των οποίων είναι η Φυσικοθεραπεία.

Επειδή πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από την Ινομυαλγία αποφεύγουν να κάνουν κινήσεις, να ασκηθούν και γενικά σωματικές δραστηριότητες, το σώμα τους δεν μπορεί να διαχειριστεί τα φορτία που χρειάζεται η καθημερινότητά τους. Επίσης πολλοί αναπτύσσουν φοβία για την κίνηση, υιοθετούν μια μόνιμη στάση καχεξίας με αποτέλεσμα το σώμα τους να χάνει την υγεία και τη σφριγηλότατα που φυσιολογικά θα είχε εάν δεν υπήρχαν οι πόνοι.

Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας είναι κατ’ αρχήν να αξιολογήσει σωστά την κάθε περίπτωση μέσα από τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και να εντοπίσει όλα τα σημεία όπου χρειάζεται να εστιάσει η θεραπεία.

5 μυστικά για τη φυσικοθεραπεία στην Ινομυαλγία

 1. Ο κάθε ασθενής είναι τελείως ξεχωριστός ακόμη και με την ίδια διάγνωση
 2. Η φυσικοθεραπεία στοχεύει να σπάσει το φαύλο κύκλο με οποιοδήποτε μέσο έχει αποτέλεσμα σε κάθε πάσχοντα
 3. Η άσκηση παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της δύναμης, της αντοχής, όσο και της ψυχολογίας
 4. Χρειάζεται υπομονή, συντονισμός και συνεργασία με τον φυσικοθεραπευτή σας
 5. Ο ασθενής πρέπει να έχει στόχους που τους διαμορφώνει μαζί με το φυσικοθεραπευτή ο οποίος τον βοηθάει να τους πραγματοποιήσει

Το Manual Therapy

Το Manual Therapy αποτελεί εξειδίκευση της Φυσικοθεραπείας και είναι η πιο πλήρης μέθοδος εξέτασης και θεραπείας των μυοσκελετικών προβλημάτων αλλά και των πιο περίπλοκων επώδυνων προβλημάτων που σχετίζονται με τη σωματοποίηση άγχους, στενοχώριας και κάθε μορφής πίεση. Αυτό συμβαίνει ακριβώς γιατί το Manual Therapy προσφέρει την απαραίτητη επιστημονική μεθοδολογία για την αξιολόγηση των εμπλεκόμενων μηχανισμών και την επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου που είναι εξατομικευμένο για κάθε πάσχοντα, προσαρμοσμένο στα ζητήματα που αντιμετωπίζει, στον τρόπο ζωής και τους στόχους του.

Βασικά στοιχεία της μεθόδου Manual Therapy:

Κλινική εξέταση – Πλήρες Ιστορικό – Καταγραφή στόχων

Η λήψη πλήρους ιστορικού του πάσχοντα περιλαμβάνει -εκτός από την κλινική εξέταση- και την καταγραφή των συνηθειών και των προβλημάτων -σωματικών και ψυχικών- που αντιμετωπίζει ο πάσχων στην καθημερινότητά του καθώς και των στόχων, σε ποιες δηλαδή δραστηριότητες επιθυμεί να επιστρέψει ο κάθε πάσχων.

Ενημέρωση

Πολύ βασικό είναι να γίνει σωστή ενημέρωση του πάσχοντος για την κατάστασή του, ώστε να διαλυθούν κάποιοι πολύ συχνοί μύθοι που υπάρχουν γύρω από την ινομυαλγία, οι οποίοι ενισχύουν την κινησιοφοβία και συνεισφέρουν στο φαύλο κύκλο.

Συναξιολόγηση άλλων μυοσκελετικών παθήσεων

Γίνεται αξιολόγηση πιθανών άλλων μυοσκελετικών προβλημάτων που μπορεί να συνυπάρχουν και αντιμετωπίζονται με βάση τη φύση τους και το πόσο συνεισφέρουν στα συμπτώματα.

Επιλογή εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου

Το θεραπευτικό πρόγραμμα -το οποίο καθορίζεται πάντα κατά περίπτωση και επαναξιολογείται συνεχώς ανάλογα με την πρόοδο του ασθενή- μπορεί να περιλαμβάνει ειδικές τεχνικές με τα χέρια, χρήση ηλεκτροφυσικών μέσων, βιοϊατρικό βελονισμό, θεραπευτική άσκηση, θεραπευτικό πιλάτες.

Εξειδικεύμενα προγράμματα εκγύμνασης: Θεραπευτική Άσκηση - Clinical Pilates

Θεραπευτική άσκηση

Η θεραπευτική άσκηση αποτελεί μέρος του προγράμματος φυσικοθεραπείας – αποκατάστασης και εξασφαλίζει τη μετάβαση από τη φάση της ανικανότητας λόγω του προβλήματος υγείας, στη φάση της ένταξης στη φυσιολογική ζωή.

Η θεραπευτική άσκηση απευθύνεται σε άτομα που έχουν ιστορικό με κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα υγείας, σε άτομα που χρειάζονται αποκατάσταση μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση καθώς και σε άτομα που πάσχουν από κάποια συστηματική νόσο. Είναι το ενδιάμεσο στάδιο από το οποίο πρέπει να περάσουν οι ασθενείς με στόχο να κατακτήσουν το 100% των ικανοτήτων που είχαν πριν το συμβάν της υγείας τους και των στόχων που θέτουν στον εαυτό τους και συνεισφέρει:

 • στην ενίσχυση της μυικής δύναμης
 • στην αντιμετώπιση μυικών ατροφιών
 • στην ενίσχυση της αντοχής
 • στη γενικότερη βελτίωση της φυσικής κατάστασης έως την επαναφορά της στο 100% των δυνατοτήτων της

Περιλαμβάνει ασκήσεις με διάφορα μέσα όπως βάρη, αντιστάσεις με λάστιχα, ασκήσεις στην ξηρά ή το νερό, υπό τη συνεχή επίβλεψη εξειδικευμένου επαγγελματία.

Για τις ασκήσεις χρησιμοποιείται επίσης εξειδικευμένος εξοπλισμός (όργανα) όπως το RAK (κλωβός άσκησης), το Total Gym, τα Plyo Boxes, το τραμπολίνο και η ασταθής ημισφαιρική βάση.

Δείτε εδώ αναλυτικά πληροφορίες για τη θεραπευτική άσκηση και τις παθήσεις στις οποίες μπορεί να βοηθήσει.

Clinical Pilates

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος φυσικοθεραπείας, εάν θέλετε να ασκηθείτε αποτελεσματικά, ευχάριστα και με ασφάλεια μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας την άσκηση Clinical Pilates.

Το Clinical Pilates είναι η εξέλιξη της μεθόδου Pilates, η οποία λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες που έχουν ασθενείς με μυοσκελετικά ή άλλα προβλήματα προσαρμόζει τα προγράμματα εκγύμνασης με βάση τις ανάγκες και τυχόν περιορισμούς και συνεισφέρει:

 • στη βελτίωση της αντίληψης του σώματος (body awareness)
 • στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και ευλυγισίας
 • στην πρόληψη τραυματισμών
 • στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας
 • στη βελτίωση της ισορροπίας
 • στην αντιμετώπιση περιστατικών που σχετίζονται με άγχος, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, ευερέθιστο έντερο, αυπνίες, ινομυαλγία.

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ή αντιμετώπισαν κάποια πάθηση ή τραυματισμό που προκαλεί πόνο και δυσκολία στην κίνηση συχνά χάνουν τη φυσική τους κατάσταση. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που περιλαμβάνει πόνο, στρες, μείωση φυσικής δραστηριότητας, επιδείνωση της φυσικής τους κατάστασης και αυξημένη νοσηρότητα. Το Clinical Pilates μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά, με ασφάλεια και διάρκεια να σπάσει ο φαύλος κύκλος αυτός και να συνεισφέρει σημαντικά σε μια φυσιολογική και δραστήρια καθημερινότητα.

Δείτε εδώ αναλυτικά πληροφορίες για το Clinical Pilates και τις παθήσεις στις οποίες μπορεί να βοηθήσει.

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε στο Manualphysiotherapy αν πάσχετε από Ινομυαλγία;

Όραμά μας είναι ο κάθε μας ασθενής να αποκατασταθεί πλήρως σωματικά και να γνωρίζει ότι πλέον θα μπορεί να απολαμβάνει τη ζωή χωρίς ταλαιπωρίες, πόνους ή περιορισμούς.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας και γενικότερα στην καταπολέμηση κάθε είδους πόνου τη σωστή ενημέρωση του ανθρώπου που πάσχει, ώστε να μειωθεί το άγχος, η αγωνία και η αβεβαιότητα που συνοδεύει κάθε επώδυνη κατάσταση.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματός σας θα πάρουμε λεπτομερές ιστορικό και θα κάνουμε την εξέταση των 10 σημείων ώστε να βρεθεί το αίτιο της ενόχλησης που έχετε.

Κατόπιν θα ενημερωθείτε με κάθε λεπτομέρεια για τις θεραπευτικές λύσεις και το προτεινόμενο από εμάς πλάνο θεραπείας, ενώ βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί σας για υποστήριξη και καθοδήγηση.

Εάν υποφέρετε από ανεξήγητο και επίμονο πόνο, συμπληρώστε τώρα το PROSOMATIC PHYSIO και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να  σας βοηθήσουμε στην επίλυση του προβλήματός σας, ή καλέστε μας στα 210.77.84.822 (Ζωγράφου) και 216.00.35.521 (Γλυφάδα).

210 77 84 822 (Αβύδου 15, Ζωγράφου) χάρτης

Το Manual Physiotherapy Ζωγράφου είναι ένας χώρος στελεχωμένος από μία ομάδα διαφόρων φυσικοθεραπευτών με εξειδίκευση στη μυοσκελετική φυσικοθεραπεία (Manual Therapy).

Είναι εξοπλισμένος τόσο με φυσικά μέσα όπως TECAR, ηλεκτροθεραπεία, συσκευή εκγύμνασης με περιορισμο της αιματικης ροής (Blood Flow Restrictions), όσο και με ειδικό εξοπλισμό θεραπευτικής άσκησης: συσκευές ειδικά σχεδιασμένες για αποκαστασης, όπως της Norsk για ασκήσεις πλάτης που δεν καταπονούν τον αυχένα, Total gym gravity system, που εξασφαλίζει γρήγορη αποκατάσταση με ασφάλεια χωρίς παρενέργειες, συστήματα ιδιοδεκτικότητας και εκπαίδευσης ισορροπίας. Επίσης, παρέχονται υπηρεσίες βιοϊατρικου βελονισμού για μια ευρεία γκάμα μυοσκελετικών παθήσεων.

Παρεχόμενες υπηρεσίες στο Manual Physiotherapy Ζωγράφου:

 • Φυσικοθεραπεία
 • Manual Therapy
 • Βιοϊατρικός βελονισμός
 • Ηλεκτροθεραπεία
 • Clinical Pilates εδάφους
 • Θεραπευτική άσκηση
216 0035521 (Καραϊσκάκη 23, Γλυφάδα) χάρτης

Ο χώρος του Manual Physiotherapy στη Γλυφάδα είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, θεραπευτική άσκηση, προγράμματα άσκησης κλινικού πιλάτες.

‘Εχει 2 γυμναστήρια με διαφορετική φιλοσοφία θεραπευτικής άσκησης. Το ένα είναι στούντιο πιλάτες με σύγχρονο εξοπλισμό για το προγράμματα άσκησης αρχαρίων μέχρι και επαγγελματιών. Το δεύτερο γυμναστήριο είναι προσανατολισμένο στην λειτουργική άσκηση με αντιστάσεις και βάρη, καλύπτοντας όλο το φάσμα της λειτουργικής αποκατάστασης μετά από ατυχήματα, επεμβάσεις, οσφυαλγίες, προβλήματα αυχένα κλπ.

Έχουμε 2 αίθουσες θεραπείας για θεραπεία με φυσικά μέσα όπως TECAR, κρουστικό υπέρηχο, ηλεκτροθεραπεία, αλλά και βιοϊατρικό βελονισμό ή μάλαξη.

Παρεχόμενες υπηρεσίες στο Manual Physiotherapy Γλυφάδας:

 • Φυσικοθεραπεία
 • Manual Therapy
 • Βιοϊατρικός βελονισμός
 • Ηλεκτροθεραπεία
 • Clinical Pilates (Reformer, Cadillac, Wunda chair)
 • Θεραπευτική άσκηση