Γιατροσόφια για τη δισκοκήλη. Φυσική αντιμετώπιση του πόνου στη μέση
Συχνά ασθενείς με ρωτούν κατά πόσο τα γιατροσόφια για δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου) ή για τον πόνο στη μέση μπορεί να είναι αποτελεσματικά, έχοντας συζητήσει με κάποιο άτομο από τον κύκλο τους που δοκίμασε κάποιο γιατροσόφι από το οποίο βοηθήθηκε. Στο άρθρο αυτό θα δούμε πώς λειτουργούν τα γιατροσόφια και τι πρέπει να προσέξετε καθώς και ποιους φυσικούς τρόπους προσφέρουν οι επιστήμες της υγείας για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας.
Σχετικά με τα γιατροσόφια
Μερικά από τα γιατροσόφια για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας που αναφέρονται αρκετά είναι: ζεστός αέρας με πιστολάκι μαλλιών στη μέση, βαλσαμόλαδο, ριγανόλαδο, χαμομηλόλαδο, έμπλαστρο με λουίζα και ζεστό νερό, κρεμμύδια με καυτερές πιπεριές, οινόπνευμα, σόδα και κορν φλαουρ, λάδι κλπ, εντριβή με ζουμί από βρασμένο λάχανο, κρέμες και αλοιφές με πρόπολη, αλόη, καψαϊκίνη, κεραλοιφή, σπόρους μουστάρδας και λινέλαιο σε κομπρέσα, ρόφημα από διάφορα βότανα όπως μαϊντανός, άνηθος, σέλινο (ως συνταγή για πρόληψη), ζώνες με μικρο-ίνες, μαγνήτες, νανοτεχνολογία, μπανέλες, κορσέδες, φανέλες.
Πώς λειτουργούν τα γιατροσόφια
Από τις παραπάνω “φυσικές συνταγές” για την οσφυαλγία και τη δισκοκήλη, κάποιες ουσιαστικά είναι θερμά επιθέματα με μορφή κομπρέσας ή θερμοφόρας ή ζώνες που κρατούν ζεστή την περιοχή ή έχουν μπανέλες για την υποστήριξη της μέσης και αν χρησιμοποιηθούν με στόχο την ανακούφιση του πόνου στη μέση μέχρι να πάει ο ασθενής στο γιατρό γενικά δε δημιουργούν ζήτημα. Προσοχή χρειάζεται στη θερμοκρασία στη θερμοφόρα ή την κομπρέσα και την απόσταση που έχει το πιστολάκι απο τη μέση για να μη δημιουργηθεί έγκαυμα. Επίσης, κάποιοι ασθενείς ανακουφίζονται με κρύα επιθέματα. Οι ζώνες με μικροίνες και η νανοτεχνολογία δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Διάφορα άλλα βότανα καθώς και συμπληρώματα διατροφής όπως το κολλαγόνο ή άλλες βιταμίνες που προτείνονται για τη δισκοκήλη, ναι μεν δεν κάνουν κακό, αλλά ούτε βοηθούν, γιατί δε μπορούν να δράσουν στοχευμένα, καθώς και για τους λόγους που θα δούμε αναλυτικά παρακάτω.
Τι πρέπει να γνωρίζετε και να προσέχετε για τα γιατροσόφια
Η ορθή διάγνωση είναι το Α και Ω για την επιλογή αποτελεσματικής θεραπείας
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι οτι μια βασική αρχή της υγείας και κατ’ επέκταση της ιατρικής και της εν γένει αντιμετώπισης όλων των παθήσεων, είναι ότι ακόμη και αν 2 άνθρωποι έχουν το ίδιο σύμπτωμα στο ίδιο σημείο του σώματός τους, υπάρχουν παράμετροι και χαρακτηριστικά που κάνουν τελείως διαφορετικές τις 2 περιπτώσεις.
Αυτό σημαίνει ότι δεν εφησυχάζουμε επειδή κάποιος που γνωρίζουμε είχε επίσης οσφυαλγία και του πέρασε με εντριβή με κάποιο βότανο για την κήλη στη μέση ή άλλο γιατροσόφι (το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα).
Ο κίνδυνος για την υγεία έγκειται στο ότι αυτός που πονάει πολύ απλά δεν πάει σε γιατρό αλλά βασίζεται σε κάποιον ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως γνώστης και παίρνει την ευθύνη της διάγνωσης και της θεραπείας, προτείνοντας θεραπείες χωρίς την απαραίτητη επιστημονική γνώση και μεθοδολογία, χωρίς να έχει προηγηθεί η σωστή εξέταση και επομένως χωρίς σωστή διάγνωση και κατά συνέπεια με αυξημένο κίνδυνο για τον πάσχοντα. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να αναφερθεί ότι κάποιες φορές –ευτυχώς όχι συχνά- που πίσω από ένα σύμπτωμα οσφυαλγίας κρύβονται επικίνδυνα αίτια, όπως σε σοβαρές παθήσεις των σπλάχνων, καρκίνοι, βλάβες στα νεφρά κλπ, η έγκυρη διάγνωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση του προβλήματος και η παραμικρή καθυστέρηση της κατάλληλης θεραπείας μπορεί να αποβεί καθοριστική για την πορεία της υγείας του ανθρώπου που υποφέρει.
Ο χρόνος είναι πολύτιμος
Η σημασία των παραπάνω γίνεται μεγαλύτερη διότι πάρα πολλά από τα γιατροσόφια για τον πόνο στη μέση και γενικότερα, χρειάζονται χρόνο για να δράσουν, σύμφωνα με αυτούς που τα προτείνουν ή τα χορηγούν.
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχει η φυσική εξέλιξη της νόσου που θα κάνει τον κύκλο της και θα υποχωρήσει. Σύμμαχος στη βελτίωση είναι ακόμα το γνωστό φαινόμενο placebo, το οποίο ουσιαστικά είναι η αυθυποβολή οτι η «θεραπεία» αυτή είναι δοκιμασμένη και αποτελεσματική. Έτσι συχνά ο ασθενής νομίζει ότι τον έκανε καλά το όποιο γιατροσόφι, ενώ στην πραγματικότητα η πάθηση έκανε τον κύκλο της και έφυγε, δίνονται δηλαδή στο γιατροσόφι ιδιότητες φαρμάκου που δεν τις έχει στην πραγματικότητα.
Σε άλλες ήπιες παθήσεις, που όμως ο πόνος υποχωρεί και επανέρχεται, o πάσχων ενδέχεται αφήνοντας το χρόνο να κυλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, να μπει σε ένα φαύλο κύκλο πόνου και της συνακόλουθης ψυχικής ταλαιπωρίας που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.
Στην σπανιότερη περίπτωση σοβαρών παθήσεων, χάνεται πολύτιμος χρόνος με άμεσες ή χρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, αφού μπορεί η κατάσταση του ασθενή να επιδεινωθεί και να μην είναι αναστρέψιμη, ή εκεί που θα μπορούσε να αποφύγει κάποια επέμβαση με την κατάλληλη θεραπεία, πλέον μπορεί η επέμβαση να είναι επιβεβλημένη.
Γιατί αναζητούν οι πάσχοντες γιατροσόφια για τον πόνο στη μέση;
Η απάντηση δεν είναι μονολεκτική, ούτε μπορούμε να εξαντλήσουμε εδώ όλες τις παραμέτρους της και δεν αφορά μόνο την οσφυαλγία και τη δισκοκήλη, αλλά όλα σχεδόν τα προβλήματα υγείας.
Ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στην επιλογή μη επιστημονικών θεραπειών είναι το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων από γιατρούς, αλλά και η χρήση επεμβατικών μεθόδων χωρίς να είναι απαραίτητες και χωρίς να προτείνονται λιγότερο επεμβατικές επιστημονικές μέθοδοι θεραπείας. Έτσι, δημιουργείται έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ιατρική επιστήμη μέσα από πραγματικά γεγονότα κακής άσκησης της ιατρικής.
Δημιουργείται, λοιπόν, σε πολλούς ανθρώπους η τάση να αποφεύγουν τα «χημικά» φάρμακα και τα χειρουργεία. Αυτό δεν είναι εξ’ορισμού κακό και ευτυχώς, όπως θα δούμε αμέσως παρακάτω, οι επιστήμες της υγείας προσφέρουν φυσικές και ασφαλείς λύσεις στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας.
Είναι τα γιατροσόφια η μόνη φυσική λύση για την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση;
Φυσικά και όχι! Η οσφυαλγία αντιμετωπίζεται από την επιστήμες της υγείας με ιατρικά ή φυσικοθεραπευτικά μέσα (συντηρητική θεραπεία). Τα μέσα της ιατρικής είναι τα φάρμακα και οι χειρουργικές επεμβάσεις. Τα μέσα της φυσικοθεραπείας είναι διάφορες φυσικές τεχνικές όπως το manual therapy, η ηλεκτροθεραπεία και η θεραπευτική άσκηση.
Η φυσικοθεραπεία έχει ως βασικό στόχο την αντιμετώπιση του πόνου και την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας όταν και όπου αυτή έχει διαταραχθεί, την όσο το δυνατό συντομότερη επιστροφή στις καθημερινές επαγγελματικές, κοινωνικές, οικογενειακές και άλλες δραστηριότητες που έκανε ο ασθενής πριν την εμφάνιση του προβλήματός του με ασφάλεια και σιγουριά και την αποφυγή υποτροπών.
Η σύγχρονη και επιστημονικά τεκμηριωμένη φυσικοθεραπεία δίνει βάση στη σωστή πληροφόρηση του κοινού και των ασθενών για το τι πραγματικά είναι η φυσικοθεραπεία, στην ορθή διάγνωση, στην πλήρη ενημέρωση του πάσχοντος για το πρόβλημά του από τον ειδικό φυσικοθεραπευτή και την ενεργητική φυσικοθεραπευτική παρέμβαση που περιλαμβάνει θεραπευτική άσκηση ακόμη και στο οξύ στάδιο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η χρήση των μηχανημάτων (παθητική φυσικοθεραπευτική παρέμβαση) πρέπει να είναι επιλεκτική και όχι ο κανόνας της θεραπείας.
Με ποιες μεθόδους και τεχνικές βοηθάει η φυσικοθεραπεία στην αντιμετώπιση του πόνου στη μέση
Manual Therapy
To Manual Therapy είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας διότι περιλαμβάνει τόσο κλινική εξέταση όσο και θεραπεία. Βασικό προτέρημα είναι οτι η κλινική εξέταση εξασφαλίζει στοχευμένη και εξατομικευμένη θεραπεία με βάση το πρόβλημα του κάθε ασθενή.
Στην εξέταση έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε εάν το σύμπτωμα προέρχεται απο δυσλειτουργία στο νευρικό ιστό, σε άρθρωση, ή σε κάποια μυϊκή ομάδα. Συνήθως συνυπάρχει συνδυασμός περισσοτέρων από έναν μηχανισμών.
Στη θεραπεία, μέσω τεχνικών ή χειρισμών με τα χέρια, στοχεύουμε συγκεκριμένα στην αποκατάσταση της λειτουργίας των αρθρώσεων της μέσης μέσω τεχνικών κινητοποίησης ή χειρισμών, της βελτίωσης της υγείας των νεύρων όταν αυτά εμπλέκονται στο πρόβλημα μέσω τεχνικών κινητοποίησης του νευρικού ιστού, τεχνικών ανακούφισης του μυϊκού πόνου και θεραπευτική άσκηση όταν δυσλειτουργούν οι μύες.
Θεραπευτική άσκηση
Η θεραπευτική άσκηση είναι σημαντικό κομμάτι της θεραπείας και αποτελεί συνήθως τη 2η φάση της. Ο φυσικοθεραπευτής σας προτείνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων: είτε ασκήσεων που γίνονται στο φυσικοθεραπευτήριο, είτε ασκήσεων που κάνετε μόνοι σας στο σπίτι. Για το σχεδιασμό ενός προγράμματος εκγύμνασης λαμβάνει υπ’ όψιν του τις ιδιαιτερότητες της κάθε παθολογίας και δυσλειτουργίας των ασθενών.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος γίνεται συνεχής αξιολόγηση των συμπτωμάτων των ασθενών με στόχο την ευέλικτη προσαρμογή του προγράμματος εκγύμνασης σε αυτά.
Ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη κήλης οι θεραπευτικές ασκήσεις βοηθούν την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας σε 3 κατευθύνσεις:
- Μείωση πόνου
- Ενδυνάμωση μυών
- Ξεπέρασμα κινησιοφοβίας
Μασάζ
Είναι το πιο γνωστό (και ίσως το πιο ευχάριστο) μέσο που χρησιμοποιείται συχνά. Πολλοί το έχουν ταυτίσει με τη φυσικοθεραπεία ενώ ευτυχώς είναι μόνο ένα από τα πολλά «όπλα» στη φαρέτρα μας.
Μέθοδος McKenzie
Είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αξιολόγησης και διαχείρισης για μυοσκελετικές διαταραχές της σπονδυλικής στήλης και των άκρων. Συνοπτικά τα βήματα της μεθόδου είναι αξιολόγηση, κατάταξη, θεραπεία, πρόληψη υποτροπών. Μετά την κλινική εξέταση, ο ειδικός φυσικοθεραπευτής θα δώσει ειδικές ασκήσεις και συμβουλές για τις στάσεις σώματος που πρέπει να υιοθετήσει ο ασθενής καθώς εκείνες που πρέπει να αποφύγει προσωρινά. Ίσως χρειαστεί να προηγηθούν από το φυσικοθεραπευτή τεχνικές δια των χειρών.
Βιοϊατρικός βελονισμός
Είναι η επιστημονική εκδοχή του παραδοσιακού βελονισμού που εκκινά από την κλινική εξέταση και διαγνωστική προσέγγιση του ασθενή βάσει επιστημονικών ερευνών και μελετών. Έχει πολύ συγκεκριμένες εφαρμογές κυρίως για την μείωση του πόνου και κατά συνέπεια μας βοηθάει στην έναρξη του προγράμματος θεραπευτικής άσκησης όσο το δυνατόν συντομότερα.
Υπάρχει πάντα φυσική λύση για την οσφυαλγία;
Η συντηρητική θεραπεία προσφέρει στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών με οσφυαλγία γενικά ή ειδικά με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου πλήρη αποκατάσταση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Υπάρχουν ωστόσο περιστατικά όπου είναι αναγκαία είτε η λήψη φαρμακευτικής αγωγής είτε χειρουργείου, οπότε ο φυσικοθεραπευτής θα παραπέμψει τους ασθενείς στην αντίστοιχη ιατρική ειδικότητα.
Πώς τελικά θα επιλέξετε την κατάλληλη θεραπεία
Η επιλογή θεραπείας θα πρέπει να βασίζεται στην κλινική εξέταση και στη λεπτομερή λήψη του ιστορικού. Δεν πρέπει να βασίζεται η ούτε η διάγνωση ούτε η θεραπεία μόνο σε απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες) αλλά να καταγράφουμε και να αξιολογούμε όλους τους παράγοντες που παίζουν και τον παραμικρό ρόλο στην εκδήλωση των συμπτωμάτων που είναι εκτός από τις διάφορες καθημερινές κινήσεις, παλαιότερα προβλήματα υγείας, χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Κάθε άνθρωπος δεν είναι μόνο μυες, αρθρώσεις και νεύρα, αλλά μια ψυχοσωματική ολότητα που επηρεάζεται απο ότι συμβαίνει γύρω του.
Το «κλειδί» είναι η σωστή επικοινωνία μεταξύ γιατρού ή φυσικοθεραπευτή και ασθενή και το καθήκον των πρώτων να παρέχουν κατατοπιστική πληροφόρηση στον πάσχοντα σε σχέση με τη διάγνωση και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που προτείνουν, τις εναλλακτικές τους, τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματά τους.
Ενημερωθείτε
Διαβάστε περισσότερα για τη φυσικοθεραπεία και τη θεραπευτική άσκηση στα άρθρα:
- Τι είναι η φυσικοθεραπεία,
- Τι είναι η θεραπευτική άσκηση,
- Εξέταση 10 Σημείων: απαραίτητη για μια αποτελεσματική θεραπεία
- Τί περιλαμβάνει ο όρος Manual Therapy (video)
και ειδικότερα για τη δισκοκήλη στο άρθρο:
Δείτε τι λένε για την εμπειρία τους από τη φυσικοθεραπεία ασθενείς με δισκοκήλη και οσφυαλγία εδώ
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δισκοκήλη, την οσφυαλγία και την ισχιαλγία διαβάστε ακόμα:
Ποιες είναι οι συνήθεις πεποιθήσεις για τη σύνδεση οσφυαλγίας, ισχιαλγίας και δισκοπάθειας (δισκοκήλης ή κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου). Τι δείχουν οι έρευνες
Αν έχετε πόνους στη μέση, τότε θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τη λύση στο πρόβλημά σας, στο νέο μας δωρεάν ηλεκτρονικό βιβλίο (ebook).
Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που περνούμε από τον μάταιο τούτο κόσμο θα πονέσουμε έστω για μια φορά στη ζωή στη μέση μας… Η συνέχεια: Ακτινογραφίες, μαγνητική ή αξονική τομογραφία, φάρμακα, ξάπλωμα στο κρεβάτι, φυσικοθεραπείες και αν τα πράγματα «δεν πάνε καλά» επέμβαση. Τι ισχύει, τι λένε οι έρευνες…
Ισχιαλγία και χειρουργείο Τι είναι η ισχιαλγία Τα γενικά συμπτώματα Ο όρος ισχιαλγία αφορά πόνο, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται και από μούδιασμα ή αίσθημα…
Κήλη – δισκοκήλη – οσφυαλγία – ισχιαλγία: Λέξεις που στο μυαλό πολλών ανθρώπων είναι συνδεδεμένες αν όχι ταυτόσημες με αναπηρία, συνεχόμενο πόνο και σωματική ανικανότητα.…
ΒΙΝΤΕΟ: Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στη μέση όταν υπάρχει κήλη στη μέση (δισκοκήλη ή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου); Τι είναι η κήλη στη μέση; Πώς δημιουργείται;…
Σκύψτε πάνω από τη μέση σας Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παγκοσμίως έχει συνδέσει το σκύψιμο με οσφυαλγία, πρόκληση κήλης δίσκου και άλλες παρόμοιες «συμφορές».…
___________________
Εάν έχετε πόνο στη μέση σας και χρειάζεστε οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας καλέστε στα 210.77.84.822 (Ζωγράφου) και 216.00.35.521 (Γλυφάδα) ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας