Οσφυαλγία

Τι είναι η οσφυαλγία;

Η λέξη οσφυαλγία ή κοινώς «λουμπάγκο» δεν αποτελεί διάγνωση, αλλά είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να υπάρχει εξ αιτίας διαφορετικών αιτίων. Στην πραγματικότητα σημαίνει πόνος στην οσφύ, δηλαδή στη μέση. Κατά συνέπεια, αν κάποιος σας “διαγνώσει” ότι έχετε οσφυαλγία, σας λέει κάτι που ήδη γνωρίζετε, ότι δηλαδή πονάει η μέση σας.

Κάποιες φορές ο πόνος είναι ξαφνικός και οφείλεται σε κάποια κίνηση που προκάλεσε μυϊκό τραυματισμό, ενώ άλλες φορές τα συμπτώματα εμφανίζονται με σταδιακή αύξηση της έντασης μετά από κάποια σωματική καταπόνηση η οποία έχει γίνει σε βάθος χρόνου και έχει επιδράσει αθροιστικά. Συχνά ο πάσχων έχει πολύ έντονο πόνο, χωρίς να μπορεί να θυμηθεί κάποια κίνηση η οποία προηγήθηκε και θα μπορούσε να ενοχοποιήσει για το σύμπτωμά του.

Πόνο στη μέση μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, κακώσεις όπως κατάγματα, ψυχοσωματικά αίτια που επιδεινώνουν ή προκαλούν σωματοποίηση πόνου στην μέση και αλλά άγνωστα αιτία.

Τα συμπτώματα μπορεί να εντοπίζονται μόνο στη μέση, να ακτινοβολούν μέχρι το γλουτό, το γόνατο, ή ακόμη και να φτάνουν μέχρι το πέλμα ή και τα δάκτυλα, οπότε λέγεται και “ισχιαλγία”, ή “οσφυοισχϊαλγία”. Η αίσθηση της ενόχλησης μπορεί να ποικίλει: από πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αίσθηση ρεύματος, ελάττωση ή απώλεια της αίσθησης (σα να είναι νεκρό ή ξένο το σημείο ή η περιοχή), αδυναμία κάποιων μυών ή συνδυασμό των παραπάνω.

Μύθοι για την οσφυαλγία

Δυστυχώς πολλοί συνδέουν τα συμπτώματα της μέσης με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, με σκολίωση που μπορεί να υπάρχει πράγμα που συχνά δεν είναι αληθές. Οι αλλαγές στη δομή του σώματος δε σημαίνουν αυτομάτως και αιτιολογική σχέση με τον πόνο που πιθανώς εμφανίζεται και είναι το αποτέλεσμα πολλών μηχανισμών που συνδυάζονται και προκαλούν το σύμπτωμα.

Πολύ συχνά ακόμη και μεγάλες κήλες απορροφώνται από μόνες τους μέσα από μια φυσιολογική αμυντική διαδικασία του σώματος που λέγεται φαγοκυττάρωση όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία.

Με αυτό δε θέλω να πω ότι ποτέ δε σχετίζεται η ύπαρξη κήλης με την οσφυαλγία, αλλά ότι το σημαντικότερο δεν είναι αυτό που δείχνει η μαγνητική ή η αξονική τομογραφία, αλλά το εύρημα της κλινικής εξέτασης.

μαγνητικη τομογραφια μεσης

Μερικά καλά νέα για την οσφυαλγία

Έρευνες έδειξαν ότι το 70% ατόμων κοντά στην ηλικία των 20 ετών είχαν πρόπτωση δίσκου χωρίς πόνο. Άλλη έρευνα που έγινε σε δείγμα μερικών χιλιάδων ανθρώπων που δεν είχαν κανένα πόνο στη μέση τους και στους οποίους έκαναν μαγνητική τομογραφία βρέθηκαν τα εξής πολύ ενδιαφέροντα:

Είχαν εκφυλισμένο δίσκο τα 4 στα 5 άτομα στην ηλικία των 20 ετών, οι 8 στους 10 στην ηλικία των 50, σχεδόν όλοι όσοι ήταν κοντά στα 80. Βρέθηκαν με εκφυλισμένους δίσκους (δηλαδή φθαρμένους) οι 3 στους 10 εικοσάχρονους, οι 6 στους 10 πεντάχρονους και σχεδόν 9 στους 10 ογδοντάχρονους. Κανείς τους όμως δεν πονούσε! 

Διάγνωση και οσφυαλγία

Το πρώτο βήμα για τη σωστή διάγνωση είναι η λήψη λεπτομερούς ιστορικού. Στη συνέχεια εξετάζονται διάφορες κινήσεις της σπονδυλικής στήλης που κάνει ο ασθενής μόνος του και κινήσεις που κάνει ο φυσικοθεραπευτής εξετάζοντας παθητικά τη σπονδυλική στήλη, τη δύναμη των μυών που σχετίζονται με προβλήματα της μέσης αλλά και τα νεύρα της περιοχής.

Ενδεικτικά ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες από τις τεχνικές της κλινικής εξέτασης που χρησιμοποιούμε στο Manualphysiotherapy σε περιπτώσεις οσφυαλγίας.

Με βάση τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης γίνεται η διάγνωση και κατηγοριοποίηση του προβλήματος ώστε να επιλεχθούν οι κατάλληλες θεραπευτικές τεχνικές και ασκήσεις.

Σημεία προσοχής: εάν δε νοιώθουμε το δέρμα ανάμεσα στα πόδια μας όπως στο υπόλοιπο σώμα και το νοιώθουμε “ξερό”, ή ” ξένο”, τότε πρέπει άμεσα να πάμε στο γιατρό. Το ίδιο και αν χάσουμε ξαφνικά τη δύναμη σε κάποιους μύες του ποδιού μας, δε μπορούμε να σηκώσουμε το πέλμα και τα δάκτυλα ή αν εμφανίσουμε ξαφνικά ακράτεια στην ούρηση ή την αφόδευση!

τεστ ισχιακου νευρου σε καθιστη θεση

Θεραπεία σε περιπτώσεις οσφυαλγίας

Συνήθως η θεραπεία της οσφυαλγίας είναι συντηρητική, δηλαδή φυσικοθεραπεία. Αφού έχει επισκεφθεί ο πάσχων το γιατρό του και έχουν αποκλειστεί σοβαρές παθολογίες, πολύ συχνά χορηγείται φαρμακευτική αγωγή. Η αντιμετώπιση με φυσικοθεραπεία θα βοηθήσει τη σύντομη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Στην αρχή και εφ’ όσον υπάρχουν ακόμη επώδυνα συμπτώματα μπορεί να γίνει χρήση μέσων ηλεκτροθεραπείας, αλλά η θεραπευτική άσκηση πρέπει να ξεκινάει όσο συντομότερα γίνεται και με ανώδυνο τρόπο.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται αφορούν την αντιμετώπιση του πόνου όταν αυτός είναι αισθητός τοπικά στη μέση, ή όταν ακτινοβολεί μέχρι το πόδι ή ακόμη και τα δάκτυλα. Μπορεί να είναι τεχνικές αποσυμπίεσης της οσφυϊκής μοίρας, τεχνικές κινητοποίησης των νεύρων σε συνδυασμό με κινήσεις των σπονδύλων και διάφοροι άλλοι συνδυασμοί όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Στη συνέχεια και όσο το δυνατό συντομότερα ξεκινάει η θεραπευτική άσκηση η οποία στοχεύει στη μυϊκή ενδυνάμωση, το σωστό έλεγχο του σώματος στις καθημερινές κινήσεις και δραστηριότητες και την αποφυγή δημιουργίας φοβίας για την κίνηση η οποία έχει τεράστιο κίνδυνο να οδηγήσει σε χρονιότητα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει είναι να γίνει ένας ασθενής χρόνιος, δηλαδή να υποφέρει από πόνους που δεν έχουν να κάνουν ούτε με το μεσοσπονδύλιο δίσκο, ούτε με τα νεύρα, ούτε με τους μύες αλλά είναι προϊόν μιας σύνθετης διαδικασίας που περιλαμβάνει λανθασμένες πληροφορίες, λανθασμένα στερεότυπα και αντιλήψεις, αυξημένα επίπεδα στρες και καταστροφολογικού τρόπου σκέψης. Αυτό είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, προσωπικές και άλλες προεκτάσεις σε βαθμό που έχουν γίνει προσπάθειες να  φτιαχτούν εργαλεία πρόγνωσης του ποιος ασθενής είναι υποψήφιος να αναπτύξει χρόνιο πόνο.

Δείτε περισσότερα στα άρθρα:

Γι αυτό και η άσκηση είναι όχι μόνο το καλύτερο φάρμακο με τη μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά και ο ασφαλέστερος τρόπος τόσο για πρόληψη, όσο και για  να σπάσει ο φαύλος κύκλος του πόνου της ανικανότητας και της ψυχικής ταλαιπωρίας.

Κάποιες από τις ασκήσεις που χρησιμοποιούνται μπορείτε να δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες και στα βίντεο που παρουσίαζονται στο άρθρο εδώ.

Εξειδικεύμενα προγράμματα εκγύμνασης: Θεραπευτική Άσκηση - Clinical Pilates

Θεραπευτική άσκηση

Η θεραπευτική άσκηση αποτελεί μέρος του προγράμματος φυσικοθεραπείας – αποκατάστασης και εξασφαλίζει τη μετάβαση από τη φάση της ανικανότητας λόγω του προβλήματος υγείας, στη φάση της ένταξης στη φυσιολογική ζωή.

Η θεραπευτική άσκηση απευθύνεται σε άτομα που έχουν ιστορικό με κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα υγείας, σε άτομα που χρειάζονται αποκατάσταση μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση καθώς και σε άτομα που πάσχουν από κάποια συστηματική νόσο. Είναι το ενδιάμεσο στάδιο από το οποίο πρέπει να περάσουν οι ασθενείς με στόχο να κατακτήσουν το 100% των ικανοτήτων που είχαν πριν το συμβάν της υγείας τους και των στόχων που θέτουν στον εαυτό τους και συνεισφέρει:

  • στην ενίσχυση της μυικής δύναμης
  • στην αντιμετώπιση μυικών ατροφιών
  • στην ενίσχυση της αντοχής
  • στη γενικότερη βελτίωση της φυσικής κατάστασης έως την επαναφορά της στο 100% των δυνατοτήτων της

Περιλαμβάνει ασκήσεις με διάφορα μέσα όπως βάρη, αντιστάσεις με λάστιχα, ασκήσεις στην ξηρά ή το νερό, υπό τη συνεχή επίβλεψη εξειδικευμένου επαγγελματία.

Για τις ασκήσεις χρησιμοποιείται επίσης εξειδικευμένος εξοπλισμός (όργανα) όπως το RAK (κλωβός άσκησης), το Total Gym, τα Plyo Boxes, το τραμπολίνο και η ασταθής ημισφαιρική βάση.

Δείτε εδώ αναλυτικά πληροφορίες για τη θεραπευτική άσκηση και τις παθήσεις στις οποίες μπορεί να βοηθήσει.

Clinical Pilates

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος φυσικοθεραπείας, εάν θέλετε να ασκηθείτε αποτελεσματικά, ευχάριστα και με ασφάλεια μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας την άσκηση Clinical Pilates.

Το Clinical Pilates είναι η εξέλιξη της μεθόδου Pilates, η οποία λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες που έχουν ασθενείς με μυοσκελετικά ή άλλα προβλήματα προσαρμόζει τα προγράμματα εκγύμνασης με βάση τις ανάγκες και τυχόν περιορισμούς και συνεισφέρει:

  • στη βελτίωση της αντίληψης του σώματος (body awareness)
  • στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και ευλυγισίας
  • στην πρόληψη τραυματισμών
  • στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας
  • στη βελτίωση της ισορροπίας
  • στην αντιμετώπιση περιστατικών που σχετίζονται με άγχος, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, ευερέθιστο έντερο, αυπνίες, ινομυαλγία.

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ή αντιμετώπισαν κάποια πάθηση ή τραυματισμό που προκαλεί πόνο και δυσκολία στην κίνηση συχνά χάνουν τη φυσική τους κατάσταση. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που περιλαμβάνει πόνο, στρες, μείωση φυσικής δραστηριότητας, επιδείνωση της φυσικής τους κατάστασης και αυξημένη νοσηρότητα. Το Clinical Pilates μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά, με ασφάλεια και διάρκεια να σπάσει ο φαύλος κύκλος αυτός και να συνεισφέρει σημαντικά σε μια φυσιολογική και δραστήρια καθημερινότητα.

Δείτε εδώ αναλυτικά πληροφορίες για το Clinical Pilates και τις παθήσεις στις οποίες μπορεί να βοηθήσει.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει το Manualphysiotherapy

Μην ενισχύετε τα λανθασμένα στερεότυπα για την οσφυαλγίας και μην ακούτε τις συμβουλές άσχετων ατόμων. Κινδυνεύετε να γίνεται χρόνιοι ασθενείς, να ξοδεύετε άσκοπα τα χρήματά σας ενώ η λύση είναι στην κυριολεξία δίπλα σας. Ελάτε να σας ενημερώσουμε σωστά και  να σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε τις όποιες  φοβίες σας.

Με την εξέταση των 10 σημείων θα βρούμε ακριβώς το αίτιο του προβλήματος που σας απασχολεί και σχεδιάσουμε για εσάς την κατάλληλη θεραπεία. Μαζί μας θα μάθετε από τι πρέπει να προφυλαχθείτε στις καθημερινές σας δραστηριότητες  και πώς θα βάλετε ρεαλιστικούς στόχους ώστε να μείνετε δραστήριοι και ανεξάρτητοι.

Θα καταπολεμήσετε τα στερεότυπα που ακούτε συχνά να λένε ότι πρέπει να μάθετε να ζείτε με το πρόβλημά σας, χωρίς να σας δίνουν εναλλακτικές λύσεις που σχετίζονται με σωματική δραστηριότητα..

Εάν έχετε πόνο στη μέση σας και θέλετε να τον αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο συμπληρώστε τώρα το PROSOMATIC PHYSIO ή καλέστε στα 210.77.84.822 (Ζωγράφου) και 216.00.35.521 (Γλυφάδα) και κλείστε ένα ραντεβού για εξέταση και προγραμματισμό θεραπείας

210 77 84 822 (Αβύδου 15, Ζωγράφου) χάρτης

Το Manual Physiotherapy Ζωγράφου είναι ένας χώρος στελεχωμένος από μία ομάδα διαφόρων φυσικοθεραπευτών με εξειδίκευση στη μυοσκελετική φυσικοθεραπεία (Manual Therapy).

Είναι εξοπλισμένος τόσο με φυσικά μέσα όπως TECAR, ηλεκτροθεραπεία, συσκευή εκγύμνασης με περιορισμο της αιματικης ροής (Blood Flow Restrictions), όσο και με ειδικό εξοπλισμό θεραπευτικής άσκησης: συσκευές ειδικά σχεδιασμένες για αποκαστασης, όπως της Norsk για ασκήσεις πλάτης που δεν καταπονούν τον αυχένα, Total gym gravity system, που εξασφαλίζει γρήγορη αποκατάσταση με ασφάλεια χωρίς παρενέργειες, συστήματα ιδιοδεκτικότητας και εκπαίδευσης ισορροπίας. Επίσης, παρέχονται υπηρεσίες βιοϊατρικου βελονισμού για μια ευρεία γκάμα μυοσκελετικών παθήσεων.

Παρεχόμενες υπηρεσίες στο Manual Physiotherapy Ζωγράφου:

  • Φυσικοθεραπεία
  • Manual Therapy
  • Βιοϊατρικός βελονισμός
  • Ηλεκτροθεραπεία
  • Clinical Pilates εδάφους
  • Θεραπευτική άσκηση
216 0035521 (Καραϊσκάκη 23, Γλυφάδα) χάρτης

Ο χώρος του Manual Physiotherapy στη Γλυφάδα είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, θεραπευτική άσκηση, προγράμματα άσκησης κλινικού πιλάτες.

‘Εχει 2 γυμναστήρια με διαφορετική φιλοσοφία θεραπευτικής άσκησης. Το ένα είναι στούντιο πιλάτες με σύγχρονο εξοπλισμό για το προγράμματα άσκησης αρχαρίων μέχρι και επαγγελματιών. Το δεύτερο γυμναστήριο είναι προσανατολισμένο στην λειτουργική άσκηση με αντιστάσεις και βάρη, καλύπτοντας όλο το φάσμα της λειτουργικής αποκατάστασης μετά από ατυχήματα, επεμβάσεις, οσφυαλγίες, προβλήματα αυχένα κλπ.

Έχουμε 2 αίθουσες θεραπείας για θεραπεία με φυσικά μέσα όπως TECAR, κρουστικό υπέρηχο, ηλεκτροθεραπεία, αλλά και βιοϊατρικό βελονισμό ή μάλαξη.

Παρεχόμενες υπηρεσίες στο Manual Physiotherapy Γλυφάδας:

  • Φυσικοθεραπεία
  • Manual Therapy
  • Βιοϊατρικός βελονισμός
  • Ηλεκτροθεραπεία
  • Clinical Pilates (Reformer, Cadillac, Wunda chair)
  • Θεραπευτική άσκηση