Βιοϊατρικός βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια θεραπεία που προέρχεται από την Αρχαία Κινεζική Ιατρική. Λεπτές βελόνες εισάγονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος για θεραπευτικούς ή προληπτικούς σκοπούς. Ο βελονισμός θεωρείται συχνά ως μια μορφή συμπληρωματικής ή εναλλακτικής ιατρικής.

Τι είναι ο Βιοϊατρικός Βελονισμός

Ο Δυτικός Ιατρικός ή Βιοϊατρικός βελονισμός είναι η χρήση του βελονισμού η οποία βασίζεται στις αρχές και τους κανόνες της βιοϊατρικής επιστήμης (Δυτικής Ιατρικής). Περιλαμβάνει την εισαγωγή βελονών σε ειδικά σημεία του σώματος με σκοπό τη διέγερση των αισθητήριων νεύρων κάτω από το δέρμα και τους μύες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να παράγει φυσικές ουσίες, όπως ενδορφίνες που ανακουφίζουν από τον πόνο. Αυτές οι φυσικά απελευθερωμένες ουσίες είναι υπεύθυνες για τα ευεργετικά αποτελέσματα που παρουσιάζονται με τον βελονισμό.

Ενδείξεις

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάποιες από τις ενδείξεις του Βελονισμού είναι:

 • Οξύς πόνος : Αυχεναλγία, θωρακαλγία, οσφυαλγία, οσφυο-ισχιαλγία, κοκκυγοδυνία, μυϊκοί πόνοι (επικονδυλαλγία, τενοντίτιδα), αρθραλγία, οστεοαρθρίτιδα, μυοπεριτοναϊκός πόνος, οξέα μυοσκελετικά άλγη, μετεγχειρητική αναλγησία, ινομυαλγία (υπο προϋποθέσεις) άλγος κροταφογναθικής διάρθρωσης, πυελικός πόνος κ.α.
 • Νευρολογικά προβλήματα : ημικρανία, κεφαλαλγία τάσεως, νευραλγία τριδύμου, περιφερική πάρεση προσωπικού νεύρου, ίλιγγοι κ.α.

Δράσεις του βελονισμού

Σύμφωνα με μελέτες ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει μέσω των παρακάτω μηχανισμών :

 • Μυοχάλαση
 • Αναλγησία
 • Έλεγχος φλεγμονής
 • Ανοσο-ενίσχυση
 • Έλεγχος του στρες
 • Βελτίωση της διάθεσης
 • Βελτίωση του ύπνου
 • Νευροτροποποίηση
 • Υπεραιμία

Εφαρμογή Βελονισμού

Τοποθετούνται πολύ λεπτές βελόνες, μιας χρήσεως, σε ειδικά σημεία του σώματος ανάλογα με την πάθηση, στα οποία και παραμένουν για μερικά λεπτά ανάλογα με την περίπτωση.

Ο σχεδιασμός του θεραπευτικού πρωτοκόλλου βασίζεται σε συγκεκριμένες οδηγίες, στην εμπειρία του θεραπευτή και τα χαρακτηριστικά της πάθησης και του θεραπευόμενου. Ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο αφορά την επιλογή των σημείων όπου τοποθετούνται οι βελόνες, τον χρόνο παραμονής τους στο σώμα, τον αριθμό των συνεδριών, τη συχνότητα, τη χρήση ηλεκτρικής διέγερσης μέσω του ηλεκτροβελονισμού κ.α.

Ανάλογα και τη φύση της πάθησης και την ένταση των συμπτωμάτων συνήθως χρειάζονται από 6 έως 15 συνεδρίες, με συχνότητα 2-3 φορές / εβδομάδα. Ο βελονισμός έχει αθροιστική δράση για αυτό και τα αποτελέσματα του αξιολογούνται συνήθως μετά από κάποιες συνεδρίες.

Αντενδείξεις

Όταν γίνεται από εξειδικευμένο θεραπευτή, ο βελονισμός είναι γενικά πολύ ασφαλής. Σπάνια εμφανίζονται ήπιες παρενέργειες .

Βιοϊατρικός βελονισμός στο Manualphysiotherapy

O βελονισμός είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιείται κατά κανόνα για τη μείωση του πόνου με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη έναρξη της θεραπευτικής άσκησης η οποία είναι το κατ’ εξοχήν πραγματικό θεραπευτικό μέση στη φυσικοθεραπεία. Το εξειδικευμένο προσωπικό του Manualphysiotherapy , θα καταγράψει το ιστορικό σας και θα επιλέξει για εσάς το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματός σας στο συντομότερο δυνατό διάστημα.

Για ραντεβού καλέστε για το φυσικοθεραπευτήριο στου Ζωγράφου στο 2107784822, ή για το φυσικοθεραπευτήριο στη Γλυφάδα στο 2160035521