Πώς αντιμετωπίζεται το “αυχενικό σύνδρομο“;
Συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων πρέπει να είναι τις περισσότερες φορές συντηρητική και σπανιότερα χειρουργική όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι όπως η μυελοπάθεια με απότομη εμφάνιση αδυναμίας, αστάθειας στη βάδιση, ακράτειας κλπ.
Φαρμακευτική αγωγή
Τις περισσότερες φορές όποιος πονάει στον αυχένα και όχι μόνο επισκέπτεται το γιατρό. Μετά την εξέταση, συνήθως συστήνεται φαρμακευτική αγωγή που αποτελείται απο αναλγητική ή αντιφλεγμονώδη μερικές φορές σε συνδυασμό, αλλά πολύ συχνά όταν υπάρχει ερεθισμός κάποιου νεύρου μπορεί ο γιατρός να συστήσει και κορτιζόνη.
Κολάρο
Μερικές φορές που τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα ένα κολάρο μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο αλλά θα πρέπει να ενημερώνεται ο ασθενής οτι θα πρέπει να το χρησιμοποιεί μόνο εαν τον ανακουφίζει απο τα συμπτώματα και για όση ώρα τον ανακουφίζει. Συνήθως στον ύπνο το κολάρο θα πρέπει να αφαιρείται, όπως και σε κάθε περίπτωση που αντί να μειώνει τον πόνο, τον αυξάνει.
Φυσικοθεραπεία
Η φυσικοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει άμεσα εκτός εαν τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που η κάθε κίνηση είναι επώδυνη και ο ασθενής δε βρίσκει σχεδόν καμία θέση που να μειώνονται. Στην περίπτωση αυτή πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί η φαρμακευτική αγωγή και οδηγίες για αποφυγή κινήσεων που αυξάνουν τον πόνο ή τα υπόλοιπα συμπτώματα.
Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει διάφορα φυσικά μέσα (μηχανήματα ηλεκτροθεραπείας) που μπορεί να βοηθούν τη βελτίωση των συμπτωμάτων. Συνήθως οι ασθενείς ανακουφίζονται με φυσικά μέσα που δημιουργούν θερμότητα .
Πολύ συχνά χρησιμοποιούνται τεχνικές με τα χέρια που έχουν σκοπό να μειώσουν τον πόνο, το μούδιασμα ή τη δυσκαμψία (πιάσιμο). Το πιο σημαντικό μέρος της θεραπείας όμως αφορά το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης το οποίο πρέπει να ξεκινά όσο γρηγορότερα γίνεται.
Μαξιλάρι
Πολλοί ασθενείς ρωτούν για το ποιό είναι το καλύτερο μαξιλάρι μια και μπορεί τα συμπτώματα να επηρεάζονται απο τον τρόπο που κοιμάται κανείς. Η απάντηση εξαρτάται απο παραμέτρους όπως η θέση που κοιμάται κανείς, ο σωματότυπός του, εάν το μαξιλάρι είναι σκληρό ή μαλακό, ογκώδες ή μικρό, η κίνηση που χειροτερεύει το σύμπτωμα του ανθρώπου. Μια χρήσιμη και ασφαλής συμβουλή είναι οτι θα πρέπει να βρίσκει μόνος του την καλύτερη θέση στην οποία θα ξαπλώνει με βασικό κριτήριο να μην πονάει και να μπορεί να απολαύσει όσο καλύτερα γίνεται τον ύπνο του. Μπορείτε να δείτε λεπτομερείς πληροφορίες για το ιδανικό μαξιλάρι εδώ.
Διατροφή, συμπληρώματα
Η διατροφή και τα διάφορα συμπληρώματα όπως βιταμίνες κλπ, δεν έχουν άμεση επίδραση στα συμπτώματα ειδικά όταν αυτά είναι έντονα. Ενδεχομένως βοηθούν γενικά στα πλαίσια της γενικής υγείας αλλά δεν αντιμετωπίζουν μια κρίση. Εαν κάποιος παίρνει φαρμακευτική αγωγή όμως, θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν του το οτι κάποια φάρμακα επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα οπότε η λήψη σωστής τροφής και η αποφυγή άλλων πιο επιβαρυντικών τροφών ή ποτών, δρα προληπτικά σε πιθανές παρενέργειες φαρμάκων όπως η γαστρορραγία, ή ο απλός ερεθισμός του πεπτικού συστήματος.
Εαν έχετε οποιαδήποτε απορία ή θέλετε να ενημερωθείτε με περισσότερες λεπτομέρειες καλέστε στο 2107784822 ή συμπληρώστε μια φόρμα επικοινωνίας πατώντας εδώ
Διαβάστε ακόμα:
Μύθοι για το αυχενικό σύνδρομο
Χρήσιμα μυστικά για το αυχενικό σύνδρομο και τα συμπτώματα που σχετίζονται με το αυχενικό