Μύθοι για το αυχενικό σύνδρομο
Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις έτσι και στην περίπτωση των ενοχλήσεων στον αυχένα υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση.
Τα παρακάτω είναι οι πιο λανθασμένες πληροφορίες που θα ακούσετε για το αυχενικό σύνδρομο:
- Πλήρης ακινησία στο κρεβάτι στο οξύ στάδιο – το ορθό είναι να κινείται κανείς όσο περισσότερο του επιτρέπει ο πόνος με τάση να αυξάνεται η κίνηση όσο περνούν οι μέρες και ηρεμεί ο πόνος.
- Ποτέ φυσικοθεραπεία στο οξύ στάδιο – το ορθό είναι να αξιολογηθεί ο ασθενής και εάν μπορεί να κινείται εκτός σπιτιού, συνήθως μπορεί να βοηθηθεί από τη φυσικοθεραπεία.
- Εγκατάλειψη των αθλητικών δραστηριοτήτων που έκανε ο ασθενής πριν την κρίση – το ορθό είναι να αποφεύγει κανείς κάθε δραστηριότητα που επιδεινώνει το σύμπτωμα και να επανέλθει σταδιακά και όχι απότομα σε αυτές χωρίς υπερβολές.
- Μάθε να ζεις με το πρόβλημα, δε θα περάσει ποτέ – το ορθό είναι ότι εάν γίνει σωστή αξιολόγηση και θεραπεία θα περάσει και θα είναι η κατάσταση όπως πρώτα.
- Κάνε φυσικοθεραπεία δυο φορές το χρόνο για συντήρηση – το ορθό είναι να κάνει κανείς φυσικοθεραπεία όποτε πονάει και να ασκείται τακτικά, πράγμα που μπορεί να κάνει σε ένα φυσικοθεραπευτήριο που παρέχει προγράμματα θεραπευτικής άσκησης.
- Έχεις κήλη ή κήλες, ευθειασμό στη σπονδυλική στήλη, σκολίωση κλπ. και θα πονάς πάντα μια και αυτά φταίνε για το σύμπτωμα σου – το ορθό είναι οτι πάρα πολλές φορές δεν έχουν σχέση οι κήλες με το σύμπτωμα, και ότι η κλινική εξέταση θα δείξει το αν σχετίζεται το ένα με το άλλο.
- Όσο περισσότερα μηχανήματα κάνεις στη φυσικοθεραπεία, τόσο καλύτερη είναι – το ορθό είναι ότι αν κάνει κανείς όλες τις συνεδρίες με μηχανήματα, μάλλον πρέπει να αλλάξει φυσικοθεραπευτή.
Ακούμε επίσης πολύ συχνά να λένε ότι το ρεύμα αέρα μεταξύ παραθύρων που είναι ανοικτά, το ανοικτό παράθυρο του αυτοκινήτου, το κλιματιστικό, το να βγει κανείς από το σπίτι λουσμένος, οι αλλαγές του καιρού και συνήθως η υγρασία, η στάση του σώματος, το σήκωμα βάρους σε κάποιους προκαλούν και σε άλλους επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
Ας βάλουμε τα πράγματα στη σωστή διάσταση λοιπόν. Τις περισσότερες φορές πράγματι μπορεί να συμβούν και τα δυο. Είτε να πονέσει κανείς, είτε να χειροτερεύσουν συμπτώματα που ήδη υπάρχουν. Αυτό που πρέπει να διευκρινισθεί, είναι ότι αυτό δε σημαίνει ότι όποτε πονάει κανείς με τις αλλαγές του καιρού ταυτόχρονα επιδεινώνεται η υγεία της περιοχής του σώματος που πονάει. Με άλλα λόγια, δεν καταστρέφονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, οι μύες ή τα νεύρα.
Ειδικά οι αλλαγές του καιρού ή το ρεύμα από το ανοικτό παράθυρο ή το κλιματιστικό, μπορεί να αυξάνουν τον πόνο μέσω της αυξομείωσης της διαμέτρου των τριχοειδών αγγείων (δηλαδή των αιμοφόρων αγγείων που έχουν πάρα πολύ μικρή διάμετρο). Όταν λοιπόν φυσάει κρύος αέρας, ή είναι κάποιος ιδρωμένος και τον φυσάει αέρας, τα μικρά αυτά αγγεία συστέλλονται προκαλώντας ένα αντανακλαστικό μυϊκό σπασμό που είναι επώδυνος.
Πολύ συχνά ακούμε να λένε ότι η κακή στάση σώματος φταίει για το αυχενικό σύνδρομο αλλά αυτό παίρνει μεγάλη κουβέντα. Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται ένας πολύ γνωστός Αμερικανός πρωταθλητής της κολύμβησης ο Michael Phelps ο οποίος έχει μια αρκετά «λανθασμένη» στάση αλλά προφανώς και δεν πονάει. Συνεπώς το σωστό είναι να πούμε ότι η στάση μπορεί να παίξει ρόλο στα συμπτώματα του αυχένα όταν συντρέχουν και άλλοι λόγοι. Θα πρέπει το άτομο να διατηρεί αυτή τη στάση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να έχει κατά βάση καθιστική ζωή και να συνυπάρχει στρες στην καθημερινότητα του ανθρώπου.
Ένα άλλο ζήτημα που χρειάζεται μεγάλη προσοχή είναι το μαξιλάρι με το οποίο κοιμάται ο ασθενής. Εάν ο πόνος αντανακλά μέχρι τον ώμο ή μέχρι τα δάκτυλα του χεριού, συνήθως χρειάζεται ένα μαξιλάρι μεγαλύτερου μεγέθους. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ασθενής δε μπορεί να κοιμηθεί στο κρεβάτι του και προτιμάει μια πολυθρόνα ή ένα καναπέ όπου κάθεται με μαξιλάρια να στηρίζουν όλη την πλάτη και το χέρι που υποφέρει.
Διαβάστε τι λένε ασθενείς που μας εμπιστεύθηκαν για ζητήματα του αυχένα: