Ευθειασμός αυχένα (Ευθειασμός ΑΜΣΣ)
Ορισμός
Ο ευθειασμός αυχένα, συναντάται πολύ συχνά και είναι μια κοινή «διάγνωση» την οποία αναφέρουν πολλοί άνθρωποι που μας επισκέπτονται για θεραπεία και σημαίνει την απουσία της «φυσιολογικής» καμπυλότητας του αυχένα. Ο γενικότερος όρος ευθειασμός σπονδυλικής στήλης αφορά τόσο τον αυχένα, όσο και την περιοχή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (τη μέση).
Ευθειασμός και καμπυλότητα του αυχένα
Εκτός από τον ευθειασμό, μπορεί να συναντήσει κανείς και άλλες παραλλαγές που αφορούν την καμπυλότητα του σκελετού, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία στην οποία βλέπουμε :
Α. Αυχένα με λόρδωση (αυτό που λένε φυσιολογική λόρδωση ή φυσιολογική καμπυλότητα του αυχένα)
Β. Αυχένα με ευθειασμό
Γ. Αυχένα με κύφωση
Δ. Αυχένα σχήματος S
Μύθοι και αλήθειες
Αίτια
Από τι προκαλείται ο ευθειασμός αυχένα; Είναι παθολογική κατάσταση;
Ο ευθειασμός είναι μια «διάγνωση» η οποία έχει προκαλέσει άγχος και τρόμο σε πολλούς ανθρώπους καθώς πιστεύουν ότι κάτι έχει αλλάξει στο σχήμα της σπονδυλικής στήλης τους, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτη σε «βλάβες» και συχνά αναζητούν τρόπους να επαναφέρουν την ευθειασμένη σπονδυλική τους στήλη στη σωστή της κατάσταση που είναι η λόρδωση που θα «πρέπει» να έχει.
Η πραγματικότητα όμως διαφέρει πάρα πολύ από αυτή την άποψη. Ο ευθειασμός της σπονδυλικής στήλης δεν είναι τίποτε άλλο από μια ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ και ακίνδυνη κατάσταση, η οποία ΔΕΝ είναι παθολογική.
Είναι ακριβώς το ίδιο όσο το να έχει κάποιος καστανά μαλλιά ή γαλάζια μάτια, δηλαδή είναι ένα χαρακτηριστικό της κατασκευής του σκελετού με το οποίο το σώμα έχει μάθει να λειτουργεί απολύτως φυσιολογικά.
Συμπτώματα
Πώς σχετίζεται ο ευθειασμός με τον πόνο. Τι δείχνουν τα ερευνητικά δεδομένα
Μια επιστημονική έρευνα του 2007 (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ) έδειξε πως όσοι έχουν ευθειασμό στον αυχένα ή της οσφυϊκή σπονδυλική στήλη (τη μέση) δεν υποφέρουν συχνότερα από πόνο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό που έχει αυτό που θεωρείται «φυσιολογική λόρδωση».
Πώς εξηγείται αυτό;
Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι οι όποιες δομικές αλλαγές απεικονίζονται στις ακτινογραφίες ή τις μαγνητικές τομογραφίες δεν είναι συνώνυμες με βλάβες ή πόνο όπως έχουμε αναφέρει ξανά εδώ , εδώ , και εδώ.
Ο πόνος είναι μια εμπειρία η οποία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο στην ένταση, το βαθμό ανικανότητας που μπορεί να προκαλέσει, την αντοχή που έχει ο καθένας μας σε αυτόν. Κατά συνέπεια ο ευθειασμός δεν αποτελεί ούτε απειλή για την υγεία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, ούτε είναι μια ανωμαλία του σκελετού που πρέπει να αποκατασταθεί.
Μία δεύτερη έρευνα (2017) που μπορείτε να διαβάσετε και που έγινε σε 53 νεαρούς αθλητές σούμο έδειξε μεταξύ άλλων οτι υπήρχαν οι ανατομικές διαφορές που φαίνονται στην παραπάνω φωτογραφία, αλλά όσοι είχαν συμπτώματα αφενός ήταν από διάφορες κατηγορίες και δεν αναφέρθηκε συσχετισμός της λόρδωσης με μειωμένη εμφάνιση συμπτωμάτων δεδομένης και της φύσης του αθλήματος που έχει έντονη σωματική επαφή και βία. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 18 και 20 ετών περίπου.
Διάγνωση
Μαγνητικές τομογραφίες και ευθειασμός:
Τι ζητήματα προκύπτουν με τις απεικονιστικές εξετάσεις του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης
Πολλές φορές έρχονται ασθενείς κουβαλώντας και τις ακτινογραφίες ή τις μαγνητικές τομογραφίες μαζί τους και λένε ότι έχουν σκολίωση, λόρδωση, ευθειασμό κλπ «προβλήματα».
Η θέση του εξεταζόμενου
Υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια η οποία έχει όμως τεράστια σημασία και είναι το πώς βγήκε η ακτινογραφία και το ότι η μαγνητική τομογραφία βγαίνει πάντα με τον εξεταζόμενο ξαπλωτό.
Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής όταν κάνει την εξέταση βρίσκεται σε μια θέση ο οποία δεν είναι η φυσιολογική του στάση. Αυτό είναι πολύ σημαντική παράμετρος που τις περισσότερες φορές περνά τελείως απαρατήρητη.
Οι διαφοροποιήσεις των απεικονιστικών ευρημάτων
Υπάρχει όμως ακόμη κάτι σημαντικό που αφορά την αξιοπιστία που έχουν οι εξετάσεις. Σε μια τρίτη έρευνα του 2017 που μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ έγινε εξέταση με μαγνητική τομογραφία σε μια γυναίκα 63 ετών σε 10 διαφορετικά κέντρα. Δηλαδή η ίδια γυναίκα πήγε σε 10 διαφορετικά κέντρα σε διάστημα 3 εβδομάδων και έκανε 10 μαγνητικές τομογραφίες συνολικά.
Αυτό που βρέθηκε ήταν μεγάλες διαφορές στα πορίσματα που συνόδευαν τις μαγνητικές πράγμα που σημαίνει ότι οι διάφοροι ακτινολόγοι που έγραψαν αυτά τα πορίσματα δε συμφωνούσαν μεταξύ τους μια και οι αποκλίσεις ήταν σημαντικές και για την ακρίβεια 49 διαφορές στην ερμηνεία των ευρημάτων μόνο σε ένα σπονδυλικό τμήμα! Είχαν δε αυξημένο ποσοστό ψευδώς θετικών ευρημάτων πράγμα που θέτει θέμα αξιοπιστίας.
Συμπέρασμα
Ο ευθειασμός δεν αποτελεί παρά μόνο μια εικόνα της σκελετικής κατασκευής του ατόμου. Δεν είναι παθολογική κατάσταση και δε χρειάζεται θεραπεία για να «επανέλθει» στη φυσιολογική του θέση ο σκελετός, διότι αυτή είναι η φυσιολογική θέση για το άτομο που έχει ευθειασμό.
Τί να θυμάστε όταν ακούτε για διόρθωση του ευθειασμού αυχένα
Η άποψη οτι ο πόνος ή το όποιο πρόβλημα του αυχένα προέρχεται από τον ευθειασμό, δε λαμβάνει υπόψιν της το σύνολο των μηχανισμών που προκαλούν πόνο και σχετίζεται με παλιότερες και απολύτως ξεπερασμένες θεωρίες.
Ο κίνδυνος που υπάρχει -και είναι πολύ σοβαρός- από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που εστιάζουν στη φυσιολογική διαφορά καμπυλότητας που υπάρχει σε ολους ανθρώπους, και την προσεγγίζουν ως παθολογία είναι ότι δημιουργούν υποψήφιους χρόνιους ασθενείς. Διότι ο ευθειασμός δεν πρόκειται να αλλάξει και με το λανθασμένο αυτό σκεπτικό το πρόβλημά σας δεν πρόκειται ποτέ να αποκατασταθεί. Ενώ λοιπόν δεν έχει νόημα να ρωτάμε πώς προκαλείται και πώς γιατρεύεται ο ευθειασμός του αυχένα, αυτό που θεραπεύεται και που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε είναι ο πόνος του αυχένα ή οποιαδήποτε άλλη ενόχληση που σχετίζεται με τον αυχένα.
Τί πρέπει να κάνετε;
Αναζητήστε κάποιον επαγγελματία υγείας (γιατρό ή φυσικοθεραπευτή) ο οποίος θα εστιάσει στη διερεύνηση των συμπτωμάτων με κλινική εξέταση και όχι κοιτώντας αποκλειστικά τις ακτινογραφίες ή τη μαγνητική τομογραφία σας.
Εαν έχετε συμπτώματα και μέχρι να βρείτε τον κατάλληλο φυσικοθεραπευτή, συνεχίστε να κάνετε όλες τις ανώδυνες κινήσεις που μπορείτε και μη μείνετε ακινητοποιημένοι.
Μην ακούτε όσους διασπείρουν το φόβο και την απελπισία με δραματικές περιγραφές και καταστροφολογία, και θυμηθείτε ότι υπάρχουν νέα επιστημονικά δεδομένα που αποσυσχετίζουν τον πόνο από τον ευθειασμό και ενημερωθείτε.
Εαν έχετε οποιαδήποτε απορία ή θέλετε να ενημερωθείτε με περισσότερες λεπτομέρειες καλέστε στα 210.77.84.822 (Ζωγράφου) και 216.00.35.521 (Γλυφάδα) ή συμπληρώστε μια φόρμα επικοινωνίας πατώντας εδώ
Διαβάστε ακόμα:
Παραπομπές
- The association between cervical spine curvature and neck pain. D. Grob, H. Frauenfelder, and A. F. Mannion. Eur Spine J. 2007 May
- Herzog R, Elgort DR, Flanders AE, Moley PJ. Variability in diagnostic error rates of 10 MRI centers performing lumbar spine MRI examinations on the same patient within a 3-week period. Spine J. 2017 Apr
- Radiological Changes in the Cervical Spine in Freshman Collegiate Sumo Wrestlers. December 2017. The Orthopaedic Journal of Sports Medicine