null

This page is being updated

English translation coming soon!

Το Manual Therapy* είναι μια εξειδίκευση της Φυσικοθεραπευτικής επιστήμης το οποίο αφορά την αξιολόγηση και τη θεραπεία των προβλημάτων του μυοσκελετικού συστήματος. Ασχολείται δηλαδή με τα γνωστά σε όλους «ορθοπαιδικά προβλήματα».

Στο Manual Therapy χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές με τα χέρια τόσο για τη διάγνωση, όσο και για τη θεραπεία. Αντιμετωπίζεται ο κάθε ασθενής ως μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη οντότητα με τα ιδιαίτερα ψυχικά χαρακτηριστικά που μπορεί να επηρεάζουν τόσο τα συμπτώματά του, όσο και τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Ειδικότερα κατά τη διάγνωση, εξετάζονται και αξιολογούνται τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Η κίνηση των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης με λεπτομέρεια μία προς μία.
 • Η κίνηση των αρθρώσεων των χεριών και των ποδιών.
 • Η συμπεριφορά του νευρικού ιστού στις διάφορες παθολογίες, όπως φλεγμονές νεύρων (ισχιαλγία) ή δυσλειτουργίες στην κίνηση του νευρικού ιστού.
 • Η πραγματική πηγή πρόκλησης ενός επώδυνου συμπτώματος μέσα από τεστ διαφορικής διάγνωσης. Για παράδειγμα, ένας πόνος στο χέρι μπορεί να προέρχεται από τον ώμο, ή από τον αυχένα. Υπάρχουν κλινικά τεστ που δίνουν τη δυνατότητα στο Φυσικοθεραπευτή να βρει το πραγματικό αίτιο του πόνου και να στοχεύσει εκεί τη θεραπεία του.
 • Η δύναμη, την αντοχή και την ελαστικότητα των μυών.
 • Οι πιθανές μυϊκές ανισσοροπίες και την επίδρασή τους στις διάφορες παθολογικές καταστάσεις.
 • Η ικανότητα των μυών του σώματος να παρέχουν δυναμική σταθερότητα σε αυτό κατά την εκτέλεση των διαφόρων κινήσεων τόσο στις συνήθεις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, όσο και σε αθλήματα.

Στο στάδιο της θεραπείας εκτός από τις τεχνικές που αναφέραμε παραπάνω, πολύ σημαντικό εργαλείο του Manual Therapy είναι η θεραπευτική άσκηση, η οποία είναι ο ασφαλέστερος τρόπος εκγύμνασης σε ατομικό ή μικρό ομαδικό πρόγραμμα.


*Τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες ο όρος “Manual Therapy” έχει αλλάξει λίγο και έχει αντικατασταθεί με το “Muscoloskeletal Therapy”.

τι είναι το manual therapy

Βίντεο

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε μία εισαγωγή στο Manual Therapy και τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Τί μεθόδους χρησιμοποιεί το manual therapy

Υπάρχουν παγκοσμίως πολλές σχολές manual therapy στις οποίες διδάσκεται μια ποικιλία διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών.

Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής γίνεται αφού ο φυσικοθεραπευτής πάρει το ιστορικό του ασθενή, που είναι το πιο σημαντικό μέρος της κλινικής εξέτασης και κάνει τα κατάλληλα διαγνωστικά τεστ, που του επιτρέπουν να κατηγοριοποιήσει το πρόβλημα του ασθενή και να προχωρήσει στη θεραπεία.

Οι θεραπευτικές τεχνικές  έχουν στόχο τη βελτίωση της κίνησης κάποιων αρθρώσεων μετά απο ένα χειρουργείο ή μετά απο μια παρατεταμένη περίοδο ακινητοποίησης ενός μέλους του σώματος (μετά απο ένα κάταγμα, εξάρθρημα κλπ). Χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, αυτές που γίνονται με αργή ταχύτητα και λέγονται «κινητοποιήσεις» (mobilizations) και τις τεχνικές που γίνονται με μεγάλη ταχύτητα και λέγονται «χειρισμοί» (manipulations) τα γνωστά σε όλους «κρακ».

Η θεραπευτική άσκηση αφορά άτομα που ανναρώνουν μετά από κάποιο πρόβλημα υγείας, χειρουργείο, ατύχημα ή μακροχρόνια αποχή από δραστηριότητες λόγω υγείας. Επίσης, άτομα που επιθυμούν την επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες με ασφάλεια και άτομα που θέλουν να ασκούνται με ασφάλεια κάτω από την επίβλεψη ειδικών στην αποκατάσταση. Είναι ο ενδιάμεσος «σταθμός» πριν ξεκινήσει κανείς το πλήρες προπονητικό ή αθλητικό του πρόγραμμα στο γυμναστήριο ή το άθλημα που κάνει. Περιλαμβάνει την αξιολόγηση του αθλούμενου και την εκπόνηση ενός εξατομικευμένου προγράμματος άσκησης με βάση τόσο τις ανάγκες, όσο και την κατάσταση στης υγείας του.

Συχνές ερωτήσεις για το Manual Therapy

Τί σχέση έχει το Manual Therapy με τη χειροπρακτική ή την οστεοπαθητική;

Το Manual Therapy είναι εξειδίκευση της φυσικοθεραπείας και εφαρμόζεται αποκλειστικά από φυσικοθεραπευτές, ενώ τα άλλα δυο είναι επαγγέλματα που δε χρειάζεται να είναι κάποιος φυσικοθεραπευτής για να εκπαιδευτεί.

Επίσης στο Manual Therapy δε χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο χειρισμούς (τα γνωστά κρακ) όπως κάνουν οι χειροπράκτες, ούτε ασχολούμαστε με παθολογίες πέραν του μυοσκελετικού συστήματος.

Η μεγαλύτερη όμως διαφορά είναι οτι το manual therapy εξελίσεται συνεχώς όσο εξελίσεται η έρευνα παγκοσμίως και γι αυτό αλλάζει ο τρόπος θεραπείας και εξέτασης ανάλογα με τις μοντέρνες εξελίξεις και την έρευνα.

Σε τί διαφέρει το Manual Therapy από την “κλασσική” Φυσικοθεραπεία;

Ο φυσικοθεραπευτής, έχοντας τη βασική γνώση, μπορεί με τη μετεκπαίδευσή του στο Manual Therapy να εμβαθύνει σε πιο εξειδικευμένες γνώσεις που σχετίζονται με τη διάγνωση των δυσλειτουργιών του μυοσκελετικού συστήματος και τη θεραπεία τους.

Η εκπαίδευση βασίζεται πάντα στις τελευταίες επιστημονικές έρευνες και βοηθάει το φυσικοθεραπευτή να οργανώσει τον τρόπο σκέψης του ώστε να γνωρίζει τί τεστ πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε φορά, πώς να ερμηνεύει τα συμπτώματα του ασθενή για να οδηγηθεί σε σωστή διάγνωση και τέλος να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία για τον ασθενή του.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Manual Therapy;

Η θεραπεία με manual therapy μπορεί να βοηθήσει κάποιες περιπτώσεις ασθενών με πόνο ακόμη και σε οξεία φάση. Μετά από την εξατομικευμένη κλινική εξέταση και αφού καθοριστεί το αίτιο του επώδυνου προβλήματος, επιλέγεται ο συνδυασμός των κατάλληλων τεχνικών οι οποίες είναι ασφαλείς και φέρνουν το καλύτερο αναλγητικό αποτέλεσμα στο συντομότερο δυνατό χρόνο.Κάποιες απο τις τεχνικές αυτές μπορούν να στοχεύουν ενδεικτικά στην ανακούφιση των μαλακών μορίων (μύες), την αποφόρτιση περιοχών του σώματος όπως ο αυχένας ή η μέση, ή τέλος στην ανακούφιση του νευρικού ιστού όταν αυτός πάσχει, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις ισχιαλγίας ή σε αυχενοβραχιόνια συμπτώματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος μειώνεται σημαντικά από τις πρώτες συνεδρίες.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε οτι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που επισκέπτεται φυσικοθεραπευτές κάνουν καθιστική ζωή, ζουν μια καθημερινότητα που χαρακτηρίζεται απο έντονους ρυθμούς με υψηλά επίπεδα στρες και κάθε μορφής πίεση, που σε συνδυασμό με την έλειψη άσκησης δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για σωματοποίηση του πόνου.

Το Manual Therapy είναι ο ιδανικός τρόπος διάγνωσης και αντιμετώπισης όλων αυτών των σύνθετων προβλημάτων που δυστυχώς ταλαιπωρεί πολύ μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας ακόμη και μικρής ηλικίας.

Η θεραπεία στοχεύει στο να σπάσει ο φαύλος κύκλος που δημιουργείται σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής εμφανίζει έντονο πόνο χωρίς να έχει υπάρξει τραυματισμός ή άλλη καταπόνηση, αλλά ο πόνος είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας η οποία συμπεριλαμβάνει και τη σωματοποίηση άγχους, πίεσης, στενοχώριας και άλλων επιβαρυντικών παραγόντων για την ψυχοσωματική υγεία.

Τί να θυμάστε

 • Το manual therapy είναι η πιο πλήρης μέθοδος εξέτασης και θεραπείας των μυοσκελετικών προβλημάτων αλλά και των πιο περίπλοκων επώδυνων προβλημάτων που σχετίζονται με τη σωματοποίηση άγχους, στενοχώριας και κάθε μορφής πίεση.

 • Το manual therapy ακολουθεί τις νεώτερες επιστημονικές εξελίξεις και την έρευνα παγκοσμίως και γι αυτό ανανεώνεται και αναπτύσεται συνεχώς.

 • Το manual therapy στοχεύει στην όσο το δυνατόν πλήρη αποκατάσταση του κάθε ασθενή μέσα απο θεραπευτικές τεχνικές και θεραπευτική άσκηση λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του κάθε ασθενή.

 • Το manual therapy δίνει τα κατάλληλα θεραπευτικά ερεθίσματα με τεχνικές με τα χέρια, με θεραπευτική άσκηση και ενίσχυση της ψυχολογίας του ασθενή ώστε αυτός να παραμείνει ενεργός και δραστήριος και να μην επηρεάζεται απο μύθους και λανθασμένη πληροφόρηση.

 • Απο τους πιο βασικούς στόχους είναι η αποφυγή λανθασμένης πληροφόρησης η οποία μπορεί να οδηγήσει κάποιους ασθενείς να αναπτύξουν φόβο για κάποιες κινήσεις οπότε αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνιο πόνο, άρα βοηθάει πολύ στην πρόληψη.

 • Το manual therapy μπορεί να αντιμετωπίσει πολλά επώδυνα προβλήματα ακόμη και σε οξεία φάση και να βοηθήσει με τον πιο ανώδυνο και αποτελεσματικό τρόπο την αποκατάσταση της κίνησης σε αρθρώσεις ή περιοχές του σώματος που για κάποιο λόγο δεν έχουν ευχέρεια κίνησης όπως μετά απο επέμβαση, τραυματισμό και ακινητοποίηση.

Manual Therapy στο κέντρο φυσικοθεραπείας Manual Physiotherapy

Το Manual Physiotherapy είναι ένα Κέντρο Φυσικοθεραπείας, που ιδρύθηκε το 1999 από τον Κωνσταντίνο Σακελλαρίου Φυσικοθεραπευτή. Ένας χώρος στελεχωμένος από μία ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων και εξοπλισμένος με σύγχρονες υποδομές φυσικοθεραπείας και θεραπευτικής άσκησης, ώστε να μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά όλο το φάσμα των υπηρεσιών αποκατάσταστασης μυοσκελετικών παθήσεων. Ο Κώστας Σακελλαρίου έχει 31 έτη πείρας στη φυσικοθεραπεία και 19 συνεχή χρόνια διδασκαλίας σε διεθνώς αναγνωρισμένα μετεκπαιδευτικά προγράμματα εξειδίκευσης στο Manual Therapy.

Στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Manual Physiotherapy μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά -είτε προληπτικά, είτε θεραπευτικά. Μοιραζόμαστε όλοι το ίδιο όραμα για την πλήρη αποκατάσταση των ασθενών μας και την επιστροφή τους σύντομα και με ασφάλεια στις δραστηριότητες που έκαναν πριν την εμφάνιση του προβλήματός τους.

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε; Ενημερωθείτε!

Κάντε το πρώτο σας βήμα προς την επίλυση του ζητήματος που σας απασχολεί προς την ανάκτηση της σωματικής σας υγείας και λειτουργικότητας.

Καλέστε μας  στα 210.77.84.822 (Ζωγράφου) και 216.00.35.521 (Γλυφάδα) για να σας ενημερωσουμε πώς μπορεί το Manual PhysioTherapy να σας βοηθήσει ή κλείστε ραντεβού συμπληρώνοντας τη φόρμα ραντεβού!