8 χρήσιμες πληροφορίες για τα άλατα στο σώμα
Αν σας έχουν πει οτι η σπονδυλική σας στήλη, η πλάτη σας ή το σώμα σας είναι γεμάτη άλατα, το άρθρο αυτό σας ενδιαφέρει πολύ. Πολύ πιθανόν να έχετε επίσης ακούσει ότι αυτά τα άλατα φταίνε για κάποια συμπτώματα που ενδεχομένως να έχετε. Δεν είναι επίσης σπάνιο να ακούει κανείς ήχους «κρακ» από τη σπονδυλική του στήλη ή από τις αρθρώσεις των χεριών ή των ποδιών του. Πάρα πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι όταν προκαλείται αυτός ο ήχος είτε «σπάνε» τα άλατα, είτε κάτι μπαινοβγαίνει από τη θέση του. Κατά συνέπεια λογικό είναι να ψάχνετε τον καλύτερο τρόπο να απαλλαγείτε από αυτά. Τι καλύτερο λοιπόν από το να βρούμε κάτι που να «σπάει» αυτά τα άλατα.
Τι είναι τα «κρακ»
Πρέπει να γνωρίζουμε όταν ακούμε το χαρακτηριστικό αυτό ήχο, ότι δε σπάνε ούτε άλατα, ούτε αλατοπίπερα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα σπάνε κάποιες φυσαλίδες μέσα στο αρθρικό υγρό και παράγεται ο ήχος που ακούμε. Για να προκληθεί πάλι ο ήχος αυτός στην ίδια άρθρωση, χρειάζεται να περάσει κάποια ώρα. Το φαινόμενο αυτό λέγεται «σπηλαίωση» ή αλλιώς “cavitation”.
Σε μια έρευνα που διεξήχθη, σε δείγμα 300 ατόμων άνω των 45 ετών χωρίς ενδείξεις φλεγμονής ή καρκίνου, βρέθηκε ότι δεν εμφάνισαν μεγαλύτερες πιθανότητες αρθρίτιδας αυτοί που έκαναν «κρακ» στα δάκτυλά τους.(1) Αυτό επιβεβαιώνεται από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (2).
Τι είναι τα άλατα στο σώμα
Η επίσημη ορολογία για τα άλατα είναι «οστεόφυτα» και οι αλλοιώσεις που προκαλούν στο σώμα καλούνται «οστεοφυτικές αλλαγές ή αλλοιώσεις» της σπονδυλικής στήλης. Η ύπαρξή τους σχετίζεται συνήθως με ηλικία άνω των 45-50 ετών και δεν είναι τίποτε άλλο από τη φυσιολογική εξέλιξη που σχετίζεται με την ηλικία. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ύπαρξη των οστεοφυτικών αυτών αλλαγών δεν είναι το μόνο αίτιο που μπορεί να πονάει κάποιος άνθρωπος. Περισσότερες λεπτομέρειες γι αυτό θα βρείτε εδώ.
Η σπονδυλική σας στήλη δεν είναι τόσο εύθραυστη
Η σπονδυλική μας στήλη είναι πολύ στιβαρή κατασκευή και κανένας σπόνδυλος ή δίσκος δε φεύγει από τη θέση του με τις κινήσεις που κάνουμε. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά εδώ. Οι ήχοι λοιπόν που ακούμε δεν παράγονται επειδή αλλάζουμε κάτι στη θέση της λεκάνης, ή επειδή «μετακινούμε» τους σπονδύλους, «ξεμπλοκάρουμε» τα νεύρα, ή «βάζουμε στη θέση» τους μεσοσπονδυλίους δίσκους.
Μη φοβάστε το “κρακ”
Εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες κάποιος άνθρωπος προκαλεί το «κρακ» με κινήσεις του σώματός του, ο ίδιος ήχος παράγεται όταν κάνουμε κάποιες θεραπευτικές τεχνικές. Έχει βρεθεί ερευνητικά ότι αυτές βοηθούν στη μείωση του πόνου, τη βελτίωση της κίνησης, και δίνουν την ευκαιρία στον πάσχοντα να ξεκινήσει γρηγορότερα το πρόγραμμα της θεραπευτικής άσκησης.
Θεραπεία – Αντιμετώπιση
Θεραπευτικοί χειρισμοί
Οι τεχνικές αυτές είναι γνωστές διεθνώς με τον όρο “manipulation” ή “adjustment”, ενώ στα Ελληνικά λέγονται «θεραπευτικοί χειρισμοί». Κάποιες ειδικότητες όπως οι χειροπράκτες, χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά αυτές τις τεχνικές πράγμα που είναι λάθος, διότι δε χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι να κάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας μόνο τέτοιες τεχνικές.
Ωφέλη
Τα οφέλη των χειρισμών είναι μείωση του πόνου, βελτίωση της τροχιάς κίνησης και της αίσθησης ευκαμψίας.(3) (4) (5) Η μείωση του πόνου μπορεί να αφορά ακόμη και περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά από εκεί που εφαρμόζεται ο χειρισμός. Για παράδειγμα έχει αναφερθεί μείωση πόνου στον ώμο μετά από χειρισμό στη θωρακική σπονδυλική στήλη.(6)
Όχι μονοθεραπεία
Οι χειρισμοί – manipulations δεν πρέπει να είναι η μοναδική τεχνική που χρησιμοποιείται σε μια θεραπευτική συνεδρία αλλά να εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης το οποίο να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και θεραπευτική άσκηση.
Συμβουλές ασφάλειας
Πρέπει να εφαρμόζονται απο εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή και έχουν και σοβαρές αντενδείξεις και σημεία προσοχής . Απαγορεύεται η εφαρμογή τους σε περιπτώσεις ασθενών με τα παρακάτω χαρακτηριστικά
- όταν δεν υπάρχει σαφής διάγνωση
- εάν τα συμπτώματα φτάνουν κάτω από το γόνατο μέχρι το πέλμα
- σε άτομα με οστεοπόρωση
- εάν υπάρχει αίμα στις αρθρώσεις
- σε άτομα με ανεύρυσμα αορτής
- όταν υπάρχουν προβλήματα στη σπονδυλική αρτηρία με ίλιγγο και αστάθεια
- σε συμπτώματα από περισσότερες από μια νευρική ρίζα
- όταν υπάρχει πόνος που δεν ηρεμεί με τίποτε
- όταν υπάρχουν κακώσεις ή παθήσεις του νωτιαίου μυελού
- σε πρόσφατο κάταγμα
- σε βλάβες του ανώτερου κινητικού νευρώνα
- όταν υπάρχουν αδιάγνωστα συμπτώματα σε άτομα κάτω των 18 ή άνω των 55 ετών
- όταν υπάρχει επίμονος νυχτερινός πόνος που χειροτερεύει τη νύχτα
- σε ιστορικό καρκίνου
- με μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης
- με παθήσεις του συνδετικού ιστού
- μετά από κάκωση του αυχένα
- σε άτομα με γενικευμένη κακουχία
- όταν υπάρχουν φλεγμονώδεις ρευματοπάθειες
Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα με επώδυνη ή και περιορισμένη κίνηση και χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες συμπληρώστε το “PROSOMATIC PHYSIO” ή καλέστε μας στα 210.77.84.822 (Ζωγράφου) και 216.00.35.521 (Γλυφάδα) για να σας βοηθήσουμε να βρείτε τη λύση στο πρόβλημά σας.