Μύθοι και αλήθειες για τη Φυσικοθεραπεία

Μύθοι και αλήθειες για τη Φυσικοθεραπεία

Ο τομέας της υγείας δυστυχώς είναι συχνά θύμα μιας λανθασμένης «προπαγάνδας» πάνω σε διάφορα ζητήματα. Πολλές λανθασμένες πληροφορίες γίνονται δόγματα όπως η μόδα των αντιοξειδωτικών, διάφορες ανακρίβειες σχετικά με τη χρησιμότητα διαφόρων διαγνωστικών εξετάσεων που χρησιμοποιούνται χωρίς να είναι αναγκαίες και χωρίς ιδιαίτερη διαγνωστική αξία, καθώς και διαφόρων θεωριών που αφορούν καθημερινά προβλήματα.

Αποτέλεσμα αυτών είναι αφ’ ενός η επιβάρυνση του συστήματος υγείας με περιττά έξοδα, αφ’ ετέρου η δημιουργία τόσο λανθασμένων εντυπώσεων στον πληθυσμό, όσο και το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της δημιουργίας πληθυσμού με τάση να γίνουν ή χρονίως πάσχοντες ή χρονίως εξαρτώμενοι από υπηρεσίες υγείας, ενώ στην ουσία δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη μια και τα άτομα ούτε νοσούν, ούτε χρειάζονται κάποια θεραπεία.

Σκοπός του κειμένου είναι να γίνει μια συνοπτική αναφορά σε διάφορες ανακρίβειες που αφορούν τη Φυσικοθεραπεία μια και για θέματα που αφορούν την Ιατρική υπάρχουν άλλοι πολύ πιο ειδικοί για να μιλήσουν.

Μύθος 1ος:
Έχεις άλατα στη σπονδυλική στήλη τα οποία είναι υπεύθυνα για τα συμπτώματά σου και θα πονάς όλη τη ζωή σου εξ αιτίας τους

Στη παραπάνω ακτινογραφία βλέπουμε την εικόνα της οσφυϊκής μοίρας (της μέσης) ενός ασθενή το 1995 ο οποίος σε συζήτηση που είχαμε το 2012 δεν ανέφερε κανένα πόνο στην οσφυική μοίρα, ενώ η ακτινογραφία που είναι βγαλμένη το 1995 (!) δείχνει μια σπονδυλική στήλη δείχνει πολύ σημαντικές αλλοιώσεις και μια μεγάλη σκολίωση η οποία όμως δεν προκαλεί πόνο. Σίγουρα μετά από δεκαοκτώ χρόνια η σπονδυλική στήλη θα έχει ακόμη μεγαλύτερες αλλοιώσεις από αυτές που απεικονίζονται εδώ.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις όπως οι ακτινογραφίες, οι αξονικές ή  οι μαγνητικές τομογραφίες κλπ, απεικονίζουν τη ΔΟΜΗ του σώματος (τα οστά, τους συνδέσμους, τους μύες κλπ).

Ο πόνος όμως είναι σύμφωνα και με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είναι «μια δυσάρεστη συναισθηματική ή αισθητική εμπειρία που σχετίζεται με πραγματική ή δυνητική βλάβη σε κάποιους ιστούς του σώματος».

Συνεπώς για να πονέσει κάποιος άνθρωπος δε φτάνει να έχει αλλοιώσεις στη σπονδυλική του στήλη (τα λεγόμενα άλατα), αλλά να συντρέχουν ταυτόχρονα σε διαφορετικούς συνδυασμούς και αναλογίες  και πολλοί άλλοι παράγοντες όπως τραυματισμός, φλεγμονή, αυτοάνοσες καταστάσεις που οδηγούν σε φλεγμονή, καταστάσεις που επιβαρύνουν τον ψυχισμό του ανθρώπου κλπ. Ας μην ξεχνάμε ότι ανάμεσά μας κυκλοφορούν πολλά ηλικιωμένα άτομα με σοβαρές σκελετικές παραμορφώσεις (καμπούρα κλπ) που δεν πονάνε , ενώ αντίθετα πολλοί νέοι άνθρωποι παραπονούνται για πολύ σοβαρές ενοχλήσεις χωρίς να έχουν αλλοιώσεις στην σπονδυλική τους στήλη.

 Μύθος 2ος :

Όσο περισσότερα μηχανήματα χρησιμοποιούνται στη Φυσικοθεραπεία τόσο πιο αποτελεσματική είναι

Πρέπει να γίνει σαφές ότι όλα τα μέσα ηλεκτροθεραπείας (φυσικά μέσα) χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ για την ανακούφιση από τον πόνο. Κανένα φυσικό μέσο δε μπορεί να αποκαταστήσει το αίτιο ενός προβλήματος. Τα μέσα ηλεκτροθεραπείας λοιπόν είναι για το Φυσικοθεραπευτή ό,τι είναι τα φάρμακα που δίνουν οι γιατροί για τα μυοσκελετικά προβλήματα, δηλαδή βοηθούν αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα αλλά ΟΧΙ το αίτιο. Δυστυχώς εδώ και δεκαετίες έχει ταυτιστεί η Φυσικοθεραπεία με την ηλεκτροθεραπεία με καταστροφικά αποτελέσματα, μια και έχει υποβαθμιστεί η ικανότητα της κλινικής αξιολόγησης του Φυσικοθεραπευτή και η μετατροπή του σε χειριστή μηχανημάτων.

Η μοντέρνα Φυσικοθεραπεία που βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα δεν απορρίπτει τα μέσα ηλεκτροθεραπείας, αλλά τα εντάσει όποτε είναι απαραίτητο σε ένα πλάνο θεραπείας που ξεκινά από τη λήψη ιστορικού από το Φυσικοθεραπευτή και την κλινική αξιολόγηση και καταλήγει στην επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει μέσα ηλεκτροθεραπείας, αλλά ΚΥΡΙΩΣ θεραπευτική άσκηση και ενεργητική παρέμβαση και όχι ατέλειωτες ώρες θεραπείας με τον ασθενή ξαπλωμένο μπρούμυτα με διάφορα μηχανήματα πάνω του!

 Μύθος 3ος :

Πρέπει να κάνεις Φυσικοθεραπεία 2 φορές το χρόνο για συντήρηση

Ουδέν ανακριβέστερο τούτου. Η Φυσικοθεραπεία και ειδικά τα μέσα ηλεκτροθεραπείας (LASER, TENS, Διαθερμίες, Υπέρηχα κλπ) είπαμε ότι είναι για το Φυσικοθεραπευτή ό,τι είναι τα φάρμακα για το γιατρό. Αντιμετωπίζουν δηλαδή το σύμπτωμα, δηλαδή τον πόνο, αλλά ΠΟΤΕ το αίτιο. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία λογική στη νοοτροπία αυτή που θέλει τον άνθρωπο που κάποτε είχε κάποιο πρόβλημα να κάνει κάθε χρόνο 2 φορές Φυσικοθεραπεία όταν δεν έχει κάποιο πρόβλημα. ΑΝΤΙΘΕΤΑ αντί να λύνει προβλήματα η νοοτροπία αυτή, δημιουργεί είτε χρονίως πάσχοντες ασθενείς, είτε χρονίως εξαρτώμενους ασθενείς από το «σέρβις» του Φυσικοθεραπευτή, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να δημιουργηθούν ασθενείς με ροπή στην ανάπτυξη χρονίων συνδρόμων πόνου αλλά και δυσλειτουργίας.

Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο πληθυσμός είναι ότι η Φυσικοθεραπεία έχει σα στόχο την αποκατάσταση μιας δυσλειτουργίας όταν αυτή εκδηλωθεί, η γρήγορη επανένταξη του ασθενή στην όσο το δυνατό καθημερινή του ζωή σύμφωνα με αυτά που έκανε πριν ασθενήσει, η επανεκπαίδευση του ασθενή στο να χρησιμοποιεί το σώμα του με τις διαθέσιμες κάθε μέρα δυνάμεις και δεξιότητές του και με τον καλύτερο τρόπο (εργονομία).

Τελευταία Νέα

  • Μήπως κάθεστε στο κρεβάτι περισσότερο από όσο χρειάζεται;

    Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να επουλώνει τις βλάβες από μόνος του. Η διαδικασία της επούλωσης-ανάρρωσης γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όταν δεν υπάρχουν εμπόδια που την επηρεάζουν αρνητικά. (1)

Δείτε μας στο

Youtube 2

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Αβύδου 15, Ζωγράφου, 15771

Τηλ: 210 77.84.822

Φαξ: 210 77.84.822

manualph logo