"Κλινική αστάθεια" : τί είναι;

Σας έτυχε να νοιώσετε ποτέ οτι "δεν ορίζετε" τη μέση σας ή δεν "ελέγχετε" τον αυχένα σας;

Σας έτυχε να σκύψετε και να χρειάζεται να στηριχθείτε κάπου με τα χέρια σας για να επαναφέρετε το σώμα σας στην όρθια θέση;

Σας έτυχε επίσης να ξυπνάτε πιασμένοι στη μέση σας το πρωί και να μη μπορείτε να βάλετε ούτε τις κάλτσες σας, ενώ όταν σηκωθείτε και κινηθείτε να βελτιώνεται η κατάσταση, να ελλατώνεται ο πόνος στη μέση σας και να βελτιώνεται η ευλυγισία σας;

Όλα αυτά που προαναφέρονται μπορεί να είναι σε συνδυασμό πιθανά σημάδια μιας δυσλειτουργίας που λέγεται "Λειτουργική αστάθεια". Πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ της "Λειτουργικής" και της "Δομικής" αστάθειας. Η πρώτη είναι μια κατάσταση στην οποία οι μύες που έχουν σα ρόλο τον έλεγχο των κινήσεων της σπονδυλικής στήλης για κάποιους λόγους δε λειτουργούν με το σωστό τρόπο χωρίς να υπάρχει κάποια βλάβη στα οστά της σπονδυλικής στήλης, ενώ η δεύτερη κατάσταση είναι το αποτέλεσμα κάποιας βλάβη συνήθως κατάγματος (σπονδυλόλυση) ή σπονδυλολίσθησης στη σπονδυλικής στήλη.

Manual Therapy στην Κλινική αστάθεια

Ο εξειδικευμένος στο Manual Therapy Φυσικοθεραπευτής αφού πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό θα κάνει μια σειρά κλινκών τεστ που αξιολογούν την ικανότητα του μυϊκού συστήματος να ελέγχει με το σωστό τρόπο τις διάφορες κινήσεις που κάνει η σπονδυλική στήλη και οι άλλες αρθρώσεις του σώματος.

Όταν βρεθεί ποιές μυϊκές ομάδες έχουν αδυναμία να λειτουργήσουν σωστά, ξεκινά η εκμάθηση ειδικών ασκήσεων μυϊκού ελέγχου (motor control) που στοχεύουν στην αποκατάσταση του προβλήματος. Οι ασκήσεις αυτές είναι απολύτως εξατομικευμένες για τον κάθε ασθενή και μετά απο κάθε επίσκεψη ο Φυσικοθεραπευτής του δίνει 2 ασκήσεις να κάνει στο σπίτι μέχρι την επόμενη συνεδρία. Σιγά σιγά ο ασθενής μαθαίνει ένα πλήρες πρόγραμμα ασκήσεων το οποίο κάνει στο σπίτι στη συνέχεια μετά το τέλος των συνεδριών Φυσικοθεραπείας.

Τελευταία Νέα

  • Μήπως κάθεστε στο κρεβάτι περισσότερο από όσο χρειάζεται;

    Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να επουλώνει τις βλάβες από μόνος του. Η διαδικασία της επούλωσης-ανάρρωσης γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όταν δεν υπάρχουν εμπόδια που την επηρεάζουν αρνητικά. (1)

Δείτε μας στο

Youtube 2

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Αβύδου 15, Ζωγράφου, 15771

Τηλ: 210 77.84.822

Φαξ: 210 77.84.822

manualph logo